20 на сто от имотите в Зелин ползват услугите на ВиК Бебреш, но собствениците им не са абонати на дружеството.  Това се е оказало при проверка, извършена от служители на общинската фирма.  Тези собственици са поканени по надлежния ред да сключат договори с ВиК. 


„Най-често ни отговарят, че не ползват вода от ВиК, а от язовира. Има вода за промишлени нужди, която е 0.45 лева за кубик, и питейна – на 0.87 лева. Изразходваните количества  и за двете услуги се плащат на ВиК, тъй като общинската фирма е собственик на водопреносните съоръжения”, уточни управителят на ВиК „Бебреш” Цветозар Гаврилов. 


Защо през годините собствениците на въпросните имоти не са станали абонати на ВиК - този въпрос остава  без отговор. 


Факт е, че повечето собственици отказват да станат абонати, независимо, че ползват и други услуги – канализация например. Общинската фирма им предоставя възможност в срок до 15 май да сключат договор с нея. След този срок ще се пристъпи към спиране на водопадаването и прекъсване на канализацията. Възстановяването на услугите ще се таксува като ново присъединяване. Това съобщи още управителят на водното дружество.


„Подобна е ситуацията във вилна зона „Лозята”. Там също срещаме големи трудности. Приканваме всички собственици, които не са подписали договори с ВиК, да го направят  също до 15 май. След тази дата ще започне преустановяване на водоподаването  и канализационните услуги”, каза още Цветозар Гаврилов. –Там хвърлихме големи усилия и продължаваме с подмяна на водопровод с дължина 2.5 км. Трябва да приключим до средата на другия месец”, допълни той.  


В края на този месец ВиК започва да прекъсва водоподаването на неизрядните абонати в Ботевград, а след това и в по-големите села. Дружеството вече има около десетина спечелени дела срещу длъжници.