Участие на РК “Традиция” гр. Етрополе в исторически възстановки
по повод 141 години от Априлското въстание


По повод 141 години от избухването на Априлското въстание и тази година в редица градове на страната бяха организирани възстановки на историческите събития от паметната 1876 г. Членове на РК „Традиция”- Етрополе участваха във възстановките в с. Баня, Панагюрско и в гр. Копривщица.
На 22.04.2017 г. в местността „Манастирчето“ край с.Баня,Панагюрско бе  пресъздадено  съзаклятието на оборищенци отпреди 141 години. Организатор на историческата възстановка „Заклятието на Оборищенци“ бе Ангел Вранчев, управител на местния клуб в селото. Във възстановката взеха участие около 130 души от 26 регионални клуба на  Национално дружество „Традиция“. От Етрополския клуб „Традиция” участваха  Иван Пантев, Марин Кубетски, Васил Василев и Георги Янков. Родолюбивите българи от НД „Традиция” бяха наградени от кмета на с. Баня Стоян Ножделов с почетна грамота и плакет.
На 1 май 2017 г. Копривщица отбеляза тържествено 141-та годишнина от обявяването на Априлското въстание. Вечерта на 30 април гостите и гражданите на града се насладиха на тържествен парад от участниците в предстоящия исторически спектакъл-възстановка „Първа пушка”. Те бяха организирани в два блока  - хайдушки и четнически. В редиците на хайдушкия блок участваха  Стоян Пантев и Марин Начев от РК „Традиция”, гр. Етрополе.
На следващия ден от 11.30 ч. Централният площад  в Копривщица събра хиляди хора, за да им разкаже за онези времена на патриотизъм, въжделения и стремежи, витаели във въздуха през бунтовната пролет на 1876 година. На 20 април 1876 г. на Калъчевия мост Георги Тиханек гръмва първия изстрел, който слага началото на Априлското въстание за свободна България. Организатор на възстановката бе Дончо Мрънков, управител на РК „Копривщица”. В нея участваха над 80 души от различни клубове на Национално дружество „Традиция“.