На 19 май от 18.30 ч. в големия салон на читалище „Христо Ботев” ще бъде прожектиран документалният филм „Преди потопа”.  Входът е свободен.
Филмът представя неоспорими доказателства за задълбочаването на климатичната криза, която причинява необратими щети върху девствени територии, ускорява изчезването на различни видове и нарушава баланса на екосистемите. „Преди потопа“ обаче посочва не само симптомите, но и решенията – показва какво можем да направим като общество, за да спасим планетата.
Освен един от продуцентите на филма, носителят на „Оскар“ Леонардо ди Каприо е и основно действащо лице. Като екоактивист и Посланик на ООН по въпросите на мира и климатичните промени, актьорът изследва колапса на планетата. Междувременно той разговаря за проблема със световнилидери, сред които американският президент Барак Обама, бившият държавен глава на САЩ Бил Клинтън, държавният секретар Джон Кери, генералният секретар на ООН Бан Ки Мун и Папа Франциск. Пред камерата застават също изследователи от НАСА, природозащитници, учени и екоактивисти. Всички те дават своите прагматични идеи какво може да бъде направено днес и в бъдеще, за да превърнем икономическите и политически системи в безопасни за околната среда институции. 
„Промяната на климата е фундаментална заплаха за нашата планета“, казва Леонардо ди Каприо. „Ние трябва да действаме като колективен глас и да изискваме незабавни действия. Оцеляването ни зависи от нашата активност. Документалният филм „Преди потопа“ показва решенията на проблема преди информацията да бъде изкривена, както обикновено се случва, от финансовите интереси на производителите на горива“, допълва актьорът.
Изпълнителен продуцент на филма е холивудската легенда Мартин Скорсезе.
На 30 октомври филмът се излъчи глобално  по National Geogeaphic в 171 държави на 45 езика.
Прожекцията в Ботевград се осъществява по идея и със съдействието на студентката по право Люба Цакова. Тя се е свързала с централата на FOX, които държат правата на филма и е получила разрешение за специалните прожекции в Ботевград и Правец.