Рилски спортист поведе отново в серията срещу Лукойл Академик, вече с 2-1 победи, след успех на свой терен с 90-86.


Четвъртата среща е отново в Самоков, на 13 май, а при победа Рилецо ще се класира на финал в НБЛ.


Мачът започна доста резултатно, като само в първите пет минути двата отбор си вкараха 30 точки. Силните изяви на Еван Бройнсма в края на първата четвърт донесоха ранен аванс от 7 точки за Рилски спортист, но Лукойл бързо възстанови паритета. След серия 7-0 гостите дори имаха шанс да поведат за първи път в двубоя, след първия кош, но Николай Стоянов и Дарин Иванов поддържаха самоковци напред.


Лукойл пропусна няколко поредни стрелби от тройката, и разликата пак стана седем в полза на Рилецо.


В търсене на алтернативи Тони Дечев заигра с изцяло българска петица и без център - Асен Великов, Божидар Аврамов, Павлин Иванов, Христо Захариев и Димитър Димитров - три минути преди почивката. Защитата на Лукойл обаче изобщо не работеше и авансът на Рилски скочи до 8 точки. Божидар Аврамов вкара важна тройка, за да не се откъснат домакините още напред, но Бройнсма я върна бързо.


Именно Бройнсма получи изненадващо техническо нарушение за финал на полувремето, и благодарение на това Лукойл почти изравни в последните секунди до 49-47.


С първите четири точки след подновяването на играта Лукойл взе и първа преднина в двубоя, но отговорът на Рилецо бе мигновен и последваха размени във водачеството. Академик направи серия от 7-0, за да се озове с четири напред, но и това не продължи дълго. Напротив, не след дълго с 5 вече водеше отборът на домакините, след като вкара 7 безответни точки.


Последната четвърт започна при 67-62 за Рилски спортист, но след поредица от грешки и пропуски и един-единствен кош в първите почти пет минути от частта мачът остана отворен.


Само Дани Гибсън пропиля четири стрелби за това време, а накрая направи и фаул на тройката на Йордан Бозов. Бозов реализира и стрелбата и последвалия наказателен удар, за нови 7 точки аванс за Рилски спортист. Златин Георгиев вдигна трибуните на крака с чадър и последвала забивка, за 74-66.


Димитър Димитров бе единственият играч на Лукойл с кош от игра в първите седем минути от четвъртата част. Еван Бройнсма пък продължи започнатото с две поредни тройки на сметката си, потушаващи опитите за обрат от страна на гостите.


Божидар Аврамов собственоръчно върна Лукойл в мача с два коша за 10 секунди след пробив, открадната топка и ново завършване - 81-77.


За кой ли път Йордан Бозов успокои страстите с тройка за Рилски, но пак Аврамов се разписа, за да съхрани шансовете на своите. Той обаче не успя с новия си пробив 20 секунди преди сирената, искаше нарушение, не го получи и като че ли дотам стигнаха силите на Лукойл.


От наказателната линия двата отбора приключиха спора, до 90-86.


Еван Бройнсма вкара 28 точки плюс 13 борби за Рилецо, а Йордан Бозов добави още 28 точки и пет асистенции.


По 14 за Лукойл отбелязаха Димитър Димитров, Христо Захариев и Дани Гибсън.