На 23 май, в навечерието на деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, в малкия салон на НЧ „Христо Ботев“ ще бъдат представени две стихосбирки. „Кехлибарената стая” - първата самостоятелна поетична книга на Симеон Ангелов - заместник председател на Сдружението на литературните творци от Ботевград “Стамен Панчев“ и „Нестинарка“, с автор Мария Кацарска – член на Сдружението на литературните творци „Стамен Панчев”.  


Програмата на 24 май ще започне от 10:30ч. с празнично шествие, което ще тръгне от пл. „Саранск“ до сцената на пл. „Освобождение“.


В празничния ден ще се проведе инициативата „Да изпеем заедно „Върви народе възродени“ с детски хор „Бонка Големанова“. От сцената ще прозвучат едни от най–емблематичните песни и стихотворения, посветени на 24 май, в изпълнение на младата певица Йоана Иванова и водещите на събитието Христина Томова, ученичка от 10г клас на ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“ и Никол Цонкова от 2б клас на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий – Ботевград.


Тържествено слово ще произнесе Стефка Граматикова – учител от ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“ и председател на Постоянната комисия по образование, наука, култура и духовни дейности при общински съвет – Ботевград.  


Кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов ще награди отличените в номинациите „Учител на годината 2017“.


Специален гост на събитието ще бъде Розмари Де Мео – писател – изследовател на българските корени. Организатор на националните кампании „Съхрани българското“ и „Да вдигнем знамето в училище“.  Автор на книгата „Стопанката на Господ“, за която самата Валя Балканска казва „Това е книга с корени, която ще дръпне много българи за душите“.


Празничното честване ще завърши с музикална програма от група „Етна“.