За поредна година Исторически музей – Етрополе се включи в отбелязването на Европейската нощ на музеите. На 18 май имаше Ден на отворените врати, като всеки посетител имаше възможността да разгледа и да се запознае отблизо с ценните експозиции на музея. На 20 май с поредица от мероприятия бе отбелязана Европейската нощ на музеите.
От 11.00 часа жители и гости се насладиха на презентация „Книгата от древността до днес“, а веднага след това се състоя Работилница за изработване на декоративна подвързия на книги с украсени елементи в духа на Етрополската калиграфско-художествена школа.  Чрез презентация бе представено „Писменост и шрифт от древността до днес“, а след това бе направено Ателие за калиграфско изписване със странни инструменти на ръкопис в духа на Етрополската калиграфско – художествена школа.  В 17.00 часа бе направена демонстрация на изработеното от приложниците в двете Работилници.
Кулминацията на тазгодишната Нощ на музеите бе поставена вечерта с Ретро-парад „Образи от миналото“, самодейци от НЧ „Тодор Пеев-1871“ се бяха облекли в различни тоалети от миналото и минаха по бул. „Руски“ до Исторически музей – Етрополе.  Пред сградата на музей се състоя прекрасни спектакъл „С дъх на майска нощ“, в които участие взеха самодейците при НЧ „Тодор Пеев-1871“, град Етрополе – ВГ „Ретротон“ и ВГ „Оренда“.  Мероприятията бяха уважени от Кмета на Община Етрополе Димитър Димитров, Христо Андреев – председател на Читалищното настоятелства, Росица Иванова – началник отдел „Социална политика, спорт и туризъм“ , граждани и гости на града.
Директорът на Исторически музей – Етрополе Наталия Цветкова поздрави самодейците и им благодари за участието и спектакъла, които сътвориха.  Поздрав към колектива на Историческия музей – Етрополе и самодейците отправиха Кмета на Община Етрополе Димитър Димитров и Христо Андреев.