Лукойл Академик започна с победа защитата на титлата си в Националната баскетболна лига. В първия мач от финалната серия шампионите се наложиха над Берое с 96-81 пред собствена публика. Първото полувреме беше равностойно, но след това домакините заиграха по-добре и не дадоха шанс на своя съперник. Следващият мач от серията е в сряда, отново в Правец.


Двубоят започна равностойно, като през първите минути играта вървеше кош за кош. Домакините успяха да се откъснат напред с 6 точки, но след това Берое отвърна със серия от 12-2 и след първата част имаше преднина от 4 точки. Шампионите бързо се съвзеха и в началото на втория период вкараха 12 безответни точки. Ситуацията коренно се промени през втората половина на частта, когато Берое отново започна да доминира. Много силно се включи Тихомир Желев, който вкара три тройки, а на почивката резултатът бе 42-29 в полза на гостите.


След паузата напрежението оказа влияние и мачът се изнерви, като Брандис Рейли-Рос получи неспортсменски фаул за нарушение срещу Божидар Аврамов, а минута по-късно бе наказан и с техническо. От това се възползваха баскетболистите на Лукойл. Те взеха нещата в свои ръце и бързо натрупаха разлика, която в края на частта достигна 7 точки. В решителните десет минути домакините изцяло контролираха събитията на терена и не позволиха на съперника да се върне в мача.


Дани Гибсън отново изигра много силен мач за победителите, отбелязвайки 22 точки. Павлин Иванов е с 19, а Максим Корниенко добави 16. С дабъл-дабъл е Стив Зак, който се отчете с 14 точки и 10 борби.


За Берое Арън Джоунс бе над всички с 19 точки и 10 борби. Брандис Рейли-Рос добави 17 точки.