Излезе от печат сборникът „Добрите, лошите и грозните“ на Благой Д. Иванов, който проследява развитието на част от филмовите жанрове и на зрелището в киното.


Когато през 1895 г. братята Огюст и Луи Люмиер официално откриват киното за широката публика, никой не предполага как то ще се развие през следващите няколко десетилетия. Всяка епоха има своите заклети песимисти и за тях тази технически зависима развлекателна новост не е изглеждала като нещо, което дълго ще ангажира вниманието на любопитните зрители. Още по-критично пък се е гледало на идеята, че раздвижените картинки биха могли да се възприемат и като зараждането на нова форма на изкуство. Няколко години по-късно обаче точно това се случва – благодарение на хора като Жорж Мелиес и Алис Гай, които въвеждат сюжета и спектакъла като средство за разказване на чудновати и увличащи истории. По-късно, когато на екрана започват често да се появяват и алегорични продукции, които умело претворяват или анализират обществените настроения, киното категорично се утвърждава като сложно и значимо явление, даващо път на всякакви художествени търсения и вдъхновения.


Сборникът „Добрите, лошите и грозните“ е опит да се погледне към част от мозайката и да се сглобят парчетата, които изграждат някои елементи от жанровете в киното и от похватите на зрелището. Освен това е посочена и любопитната закономерност между чисто комерсиалните и по-лековатите продукции и заглавията, които единодушно се считат за първокласни. Общопризнати режисьори като Робърт Уайз, Алфред Хичкок и Стивън Спилбърг са оказали прекалено силно въздействие на редица по-скромни имена във фантастиката, трилъра и хоръра и именно тези по-малко известни творци са сред акцентите в съдържанието. Затова в „Добрите, лошите и грозните“ звездите са предимно психопати, зомбита и призраци, чрез които в киносалоните се раждат нови и неочаквано креативни заглавия, които може да не са бляскави шедьоври, но носят в себе си невероятен чар и находчиви идеи.


Авторът Благой Д. Иванов е кинокритик, писател и издател, чиито интереси са насочени към жанровата култура. Освен в печатни и периодични издания, изявите му са също в сайта Operation Kino и във видео подкаста Inglourious Kunts. „Добрите, лошите и грозните“ е първата му самостоятелна книга и включва както материали за по-стари заглавия, така и ревюта на по-актуални хитове.


Книгата на Благой Иванов ще бъде представена в Общинска читалищна библиотека "Иван Вазов" - Ботевград на 5 юни от 17.30 часа.