Бизнесът в Ботевград изпитва сериозен недостиг на добре подготвени технически висши и средни специалисти. Това стана ясно на срещата между представители на висшите и средни училища и работодатели, която се проведе вчера по инициатива на общинското ръководство. Присъстващите работодатели бяха единодушно и по отношение на това, че специалностите в училищата не са съобразени с нуждите на производствените дейности, съсредоточени на територията на Ботевград. Те изразиха готовност да помогнат за практическата подготовка на учениците, като им осигурят стажове, както и да ги стимулират със стипендии, ако образованието откликне на потребностите от кадри за икономическата среда в нашия град. 


По време на срещата бяха дадени примери за добри партньорства между средни училища и фирми. Така например “Теда-ММ“ осигурява стипендии за много добрите и отлични ученици, изучаващи специалността “Технология на полимерите“ в ПГТМ “Христо Ботев“, предоставя им възможност за работа, след като завършат средното си образование, а на тези, които решат да изучават специалността във ВУЗ, поема разходите. 


Директорът на Професионалната гимназия по техника и мениджмънт – Добрин Христов, заяви, че има варианти за съвместна работа между бизнеса и училищата. Според него фирмите могат да подпомагат по някакъв начин предмета на дейност на учебните компании по програмите на Джуниър Ачийвмънт – България, а такива могат да бъдат създадени във всяка една професионална гимназия. 


Представителят на МОН в срещата – Илиана Танева – държавен експерт в дирекция “Професионално образование и обучение“, обясни, че новият Закон за предучилищно и училищно образование, който е в сила от 1 август 2016 год., регламентира и въвежда нови рамкови програми и нови типове учебни планове, на базата на които се залага солидно количество учебни часове за разширена професионална подготовка.  


“Училището, съвместно с бизнеса, решава какво да се учи в тази разширена професионална подготовка“, подчерта Илиана Танева. Тя съобщи, че в МОН се разработват типовете учебни планове, които задължително ще бъдат консултирани с бизнеса. Тя призова местните работодатели да потърсят начин да се включат в обсъждането, като уточни, че програмите ще бъдат качени на сайта на образователното министерство. 


Представителят на Регионалното управление по образование – Вергиния Йорданова, съобщи за още две възможности за взаимодействие между бизнеса и училищата. Едната е проектът “Кариерно ориентиране“. Той ще даде възможност на работодателите да се регистрират и да наемат през лятото ученици на работа. Другата е по ОП “Наука, образование за интелигентен растеж“ – провеждане на ученически практики. 


В хода на срещата кметът Иван Гавалюгов се поинтересува защо големите работодатели на територията на Ботевград търсят работна ръка от други населени места. В отговор представители на “Сенсата Технолоджис“ споделиха, че тук се сблъскват с два проблема – търсещите работата нямат познания и практически опит. Те дадоха следния пример: През миналата година компанията е правила подбор на техници за поддържка. Проведени са били повече от сто интервюта. Голяма част от кандидатите, завършили 12-ти клас, не са могли да отговорят на елементарни въпроси от типа: какви са мерните единици за силата, напрежение, съпротивление, колко милиметра има в един сантиметър и т.н. А същите тези хора са имали очаквания за заплата от 1500 лева.


Управителят на фирма “Накмаш“ – Александър Атанасов,  пък сподели, че няма оплаквания от качеството на работната сила, която се подготвя в местните училища.  


В заключение кметът съобщи, че до края на годината, съвместно с работодателите,  ще бъде изработена стратегия за развитие на образованието в Община Ботевград. “Тя ще бъде пътната карта, така да се каже, по която ще вървим стъпка по стъпка към адаптиране на образованието спрямо нуждите на бизнеса. Процесът ще е дълъг, в никакъв случай няма да спрем с тази среща. С нея поставяме само началото. Оттук нататък ще продължим със срещи по браншове, работни групи и дискусии. Няма да игнорираме, разбира се, и родителите от този процес.“, допълни Иван Гавалюгов.


В крайна сметка и бизнесът, и училищата заявиха, че са отворени за диалог и сътрудничество. Тази своя готовност те изразиха с подписването на меморандум за партньорство, подготвен от общината.