В прокуратурата са били подадени два анонимни доноса срещу ръководството на МБАЛ – Ботевград и на общината. На единия е било написано, че се отправя от група лекари, а на другия – от група медицински специалисти. Сигналите са свързани с отделението по хемодиализа.  


Авторите на двата доноса изразили съмнения, че обществената поръчка за закупуване на новите апарати по хемодиализа се бави умишлено заради уговаряне на евентуални комисионни, съобщи управителят на МБАЛ д-р Красимир Кушев.


„При мен дойдоха двама следователи – от районна и от окръжна прокуратура.  Показах им решението на Общинския съвет за отпускане на 200 000 лева за нови апарати за отделението по хемодиализа. И им обясних, че има срокове, които трябва да се изчакат, за да влезе решението в сила, и едва тогава да започнем подготовка на обществената поръчка. За сведение на тези, които се интересуват, тя ще бъде обявена през следващата седмица”, съобщи още д-р Кушев.


По предложение на управителя на болницата, обществената поръчка ще бъде за доставка на модели хемодиалзни апарати, произведение след  2012 година. „Защото могат да ни доставят чисто нов апарат, но той да е произведен през 2005 година. След десет години производството на резервни части за него се спира.  Затова трябва да закупим апарати, с които през следващите десет години няма да имаме никакви проблеми. И друго – консумативите за тях да могат да се закупуват от всяка фирма, която предлага такива, което също e заложено като условие в обществената поръчка”, обясни управителят на МБАЛ. 


„След като стане ясно коя ще бъде фирмата-доставчик на апаратурата, ще започнем ремонт на отделението. Преди това ще поискаме инженерите да дойдат на място и да кажат къде ще е необходимо да има вода, ток и т.н. По същия начин подходихме и към ремонта на кухненския блок на болницата. Неговите възможности са огромни. Тук можем да готвим за целия град”, допълни д-р Красимир Кушев.