Година и половина след като се отрече публично от бившия кмет на Ботевград Георги Георгиев, партията помогна негов човек да оглави общинския съвет


Думата на Бойко Борисов е закон в ГЕРБ. Цветан Цветанов е неговият пророк в партията, който свежда партийната линия до областните и общинските звена на ГЕРБ. Това са неписаните правила, по които се движи и работи тази партия вече десет години. Възможно ли е тогава нещо, срещу което и Борисов, и Цветанов са се изказвали, да продължава да се случва напук на местно ниво, без те да знаят? Слабо вероятно е. Ако отговорникът за случващото се пък току-що е станал депутат, то тогава съмнението съвсем отпада.


През 2015 г. тогавашният кмет на Ботевград Георги Георгиев беше от ГЕРБ и се беше запътил към четвърти пореден мандат. Изплуването на нередности по време на управлението му, доклад от Сметната палата, местно недоволство и медийни разследвания провалиха плановете на Георгиев. Лично Бойко Борисов тогава заяви в ефир, че сваля доверието си от него, а ден по-късно Георгиев напусна партията. По време на предизборната кампания Цветан Цветанов заяви в града: "Всички трябва да работим за промяната на Ботевград, да преодолеем страха и да дадем реалната европейска перспектива." В крайна сметка ГЕРБ, БСП и още няколко партии подкрепиха на втория тур на изборите Иван Гавалюгов, който зае кметското място в балотаж срещу Георгиев.


Година и половина по-късно ГЕРБ, изглежда, наистина е преодолял страха и е решил отново да работи с Георгиев. Половината от групата общински съветници на партията се съюзиха с новата група на бившия кмет - ОББО (Обединение за бъдещето на ботевградската община) и избраха нов председател на общинския съвет от тази група. Парадоксалното в случая е, че досега този пост се държеше от ГЕРБ, които доброволно го предадоха на партията на бившия кмет, от когото публично се дистанцираха не толкова отдавна. Това е едно от няколко гласувания в последната година, в които тази неформална коалиция сработва. Отговорникът за формирането й се казва Мартин Тинчев и току-що бе избран за депутат от Ботевград на мястото на министъра на туризма Николина Ангелкова. Това поставя неудобни въпроси пред ГЕРБ.


Председателят на Шрьодингер


Мартин Тинчев е посочен от ЦИК за депутат на 5 май тази година. Четири дни по-късно той свиква спешно заседание на общинския съвет в Ботевград в ролята си на негов председател. Заседанието е обявено официално на 9 май и е проведено следобед на 9 май, като се явяват 12-те души на Георгиев, самият Тинчев и още двама от общо 6-те съветници на ГЕРБ. Гласува се избор на нов председател, като Тинчев предлага Любомир Лилов от групата на ОББО. Предложението е одобрено единодушно и бившият баскетболист е избран на поста.


Кметът Гавалюгов, неговата група и останалите в съвета - БСП и другите трима от ГЕРБ, не са съгласни с това решение. Според тях то е нередовно и странно - защото Тинчев не е дал време за реакция и защото по времето на свикването вече не е бил общински съветник. Самият Тинчев и групата на ОББО твърдят, че всичко е наред.


Странното заседание


"Свикано е на 9 май и е проведено тогава, което е по-малко от законовия 24-часов срок (такова изискване няма в закона - бел.ред.). Второто съществено нарушение е, че е свикано от председател, който към този момент е загубил правата си, защото правомощията му се прекратяват автоматично при избора му за народен представител", обяснява Гавалюгов, който е издал заповед, с която връща решението за преразглеждане. Той посочва и че с присъствието си Тинчев дава необходимото пълно мнозинство от 15 души, без което не би имало кворум. Припряното свикване на заседанието, за което съветниците са предупредени твърде късно, е неморално и непрофесионално, смятат някои от тях.


От групата на Георгиев не са съгласни. Председателката й Йорданка Лалчева посочи пред "Капитал", че са се посъветвали с "11 адвокати", които са ги уверили че юридически са прави. Самият Тинчев също обясни, че според него всичко е по правилата и лично е звънял да покани председателите на групи. Съветниците от другите групи признават, че са били уведомени по телефона, че ще има такава сесия още на 8 май, но той е бил почивен, не е имало надлежен дневен ред и официалното съобщение е от 9 сутринта.


Никой от 15-те, които са взели решението, не се е появил на свиканите по спешност следващи две сесии, за да прегласува, както изисква заповедта на кмета. Това значи, че решението сега ще е на съда, който кметът е сезирал. В същото време новият председател Лилов е решил да свика сесия на 12 юни, на която не се предвижда преразглеждане на неговия избор, обясни Лалчева.


Бързата работа...


Отвъд този хаотичен сценарий обаче се крият по-големи въпроси. Първо, защо изобщо е било необходимо да се свиква спешна сесия? Общинският съвет има заместник-председатели, които биха могли да поемат от Тинчев, да изчакат заклеването на заместничката му и да проведат избор на първото редовно заседание. По всичко изглежда, че резултатът щеше да е същият. "Никой не е казал, че Лилов нямаше да е председател на общинския съвет. Никой не е против Лилов. Ние говорим за законно събиране", казва Коцо Коцев от групата на БСП. Тинчев казва, че само председател може да свика съвета (това не е вярно според закона) и е недопустимо да се остане без действащ такъв.


Има обаче и други подозрения. Цветан Цолов, който все още се води председател на групата на ГЕРБ в съвета, но се намира в противния лагер и е в раздор с Тинчев, подозира, че това е капан. "Нарочно е направено така, за да е в юридическа неяснота. Едно обжалване по-нататък може да превърне всички решения, взимани от общинския съвет, в незаконни." Друг съветник, пожелал да остане анонимен, смята, че става дума за демонстрация на сила. "Тинчев казва - ето, аз взимам решенията, ще стане както аз казвам", смята той.


Кметът Иван Гавалюгов също е на мнение, че напоследък работата на групата съветници, водени от Тинчев, и на тази на Георгиев е да създава пречки. "Няма ли съгласието на общинския съвет, Ботевград не може да взима каквито и да е решения или да участва по какъвто и да е европейски проект. Опитват се да контролират работата на администрацията", казва Гавалюгов. Той казва, че все пак всичките му важни решения минават досега, но сегашното открито коалиране между ГЕРБ и групата на бившия кмет го притеснява. Цолов също е притеснен. "Бяхме избрани с платформа срещу начина на управление на Георгиев. Не предаваме ли доверието на избирателите, ако се коалираме по този начин с него", казва той.


ГЕРБ, ОББО, ГЕРБ прим


Едно предишно гласуване в Общинския съвет е показателно за това сближаване: решението ВиК "Бебреш" да влезе във водната асоциация на областта, което е задължително условие, за да получи европейски средства. Обединението на водните дружества е политика на ГЕРБ и беше вдигнато в национален приоритет от две години насам. Въпреки това трима от съветниците на ГЕРБ - Тинчев, Цанко Цанов и Дамян Маринов, гласуват "въздържал се" на предложението, срещу което е групата на Георгиев. Тинчев казва, че това е следствие от срещи с хората в общината, и невъзможността на кмета да посочи ползите. "Не участваме в механични мнозинства", твърди той. Има още няколко примера за подобно съвпадение на мненията, които са за по-дребни решения, например естакада в града.


Разбира се, възможно е всяко едно от тези решения да е продиктувано от грижа за общинската собственост и финанси. Но последното гласуване, на което е избран човек от ОББО за председател, според мнозина е кулминацията на това сътрудничество. Самият Тинчев не смята така. "Аз номинирах Любо Лилов. И, разбира се, номинацията бе обсъдена предварително с местното ръководство на ГЕРБ. Нека не забравяме, че част от общинските съветници на ОББО са бивши членове на ГЕРБ, а други са настоящи членове. В този случай подкрепата за г-н Лилов е съвсем естествена и председателското място отново е на ГЕРБ."


Това твърдение, че ОББО е частично ГЕРБ, би трябвало да притеснява сериозно партия, която се разграничи от Георгиев категорично. Областният координатор Галя Георгиева например е притеснена. Пред "Капитал" тя обясни, че "най-добре проблемите се знаят от местните. Не всяко решение се разглежда на ниво областно ръководство. Това, което винаги сме настоявали, е общинските ни съветници да са единни в гласуването. Ако са против, да са всички против, ако са за - пак всички." Според нея заради гласуванията на две групи и сътрудничеството с Георгиев, "предстои среща на по-високо ниво".


От ръководството на ГЕРБ в София казаха, че причината общинските им съветници да гласуват с групата на Георгиев е, че зад сегашния кмет стои БСП. Това обяснява съюза със стария кмет, от когото се разграничиха публично.


С малко помощ от стар приятел


Според източник от ГЕРБ, причината за сегашното разцепление в групата е съставянето на листа, в която част от хората не са от партията. "За нас беше важно да влезе Тинчев", казва той по повод местните избори.


Разделението в ботевградския ГЕРБ е било обусловено още в самото начало предвид факта, че след напускането на Георгиев и хората с него, които след това основават ОББО, партията на Борисов е останала без хора в района. Филип Филипов, който е избран за съветник от листата на партията, но не е неин член, казва, че "имаше няколко човека тогава и това беше. Почнаха да търсят кандидати, предложиха ми и тъй като платформата беше срещу модела "Георгиев", се съгласих". Понастоящем Филипов, подобно на колегата си Цветан Цолов, е от тримата съветници, които не гласуват заедно с групата на Мартин Тинчев, заради раздорите си с него.


Цолов вмята като интересен детайл, че малко след началото на раздора на фирми на негови роднини, както и на други съветници, започват данъчни проверки (това беше потвърдено и от още един източник), макар да не може да каже дали този факт е директно свързан. Гавалюгов обаче е по-категоричен за натиска. "Член от моята общинска група също напуска. Той работи в "Булгаргаз" и много ясно му е казано "помисли си дали ще ходиш в Общинския съвет". И той предпочита да си запази работата. В това предприятие работят няколко човека от бившето управление на общината", обяснява кметът.


Явно липсата на развита структура на ГЕРБ е допринесла за това да не бъде отблъсната и помощта на Георги Георгиев по време на президентските, а по-късно и на парламентарните избори. "Бившият кмет най-демонстративно ходеше с Мартин Тинчев по обществени обсъждания и срещи с избиратели. Той заявяваше, че работи за ГЕРБ", казва Гавалюгов. Георгиев е агитирал и за Цачева с мотива, че това е държавен въпрос, а не личен. "Не мога да отговарям за думите и действията на други хора. Никъде не съм излязъл да казвам че ние или групата на ГЕРБ сме заедно с Георгиев. Но когато е на местно ниво, трябва да се отчита интересът на хората", казва Тинчев. Самият бивш кмет пък отказа да общува с "Капитал".


Тази подкрепа, разбира се, си е работа на Георги Георгиев, но например в случая с ДОСТ ГЕРБ достатъчно ясно показаха, че могат да се разграничават от онези, които не са им приятни. Явно има и такива, които може да не са приятни, но са неизбежни.