25 съветници присъстваха на извънредното заседание на Общинския съвет, свикано за днес. В началото председателстващият сесията – Любомир Лилов, уведоми съветниците, че решението за избор на председател на местния парламент от 9 май тази година няма да бъде върнато от областния управител за преразглеждане и няма да бъде обжалвано от него пред съда. 


Тихомир Найденов прочете декларация от групата общински съветници от МК ГДБОП, в която се казва:


Дами и господа общински съветници, с настоящата декларация ние, долуподписаните общински съветници, заявяваме, че се явяваме на насроченото за 12. 06. 2017г. заседание на ОбС – Ботевград, ръководени от разбирането си, че сме избрани да работим в защита на интересите на жителите на община Ботевград. Имаме основания да не сме съгласни с много от действията на „ръководството“ на Общинския съвет през последните няколко седмици и не отстъпваме от това си мнение, като заявяваме, че:


- категорично не приемаме начина на избиране на нов председател на ОбС Ботевград, тъй като свикването и провеждането на заседанието на ОбС Ботевград  на 09.05.2017 г. е в грубо нарушение на чл. 27 ал.2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, поради възникване на обстоятелства по чл.30 ал.4 т.4 от ЗМСМА, с които предсрочно са прекратени правомощията на един от участващите в заседанието общински съветници. Същевременно с това, проведеното на 09.05.2017 г. извънредно заседание на Общинския съвет за избор на нов председател бе свикано в разрез и с разпоредбата за минимален 24-часов срок за предоставяне на материали и дневен ред преди провеждане на общинска сесия, регламентиран в чл. 36 ал.7 от Правилника за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация.


- заседанията, свикани по чл. 23, ал. 4, т. 2 от ЗМСМА /за 30.05. 2017г. и 02. 06. 2017г./ от повече от една трета от общинските съветници, бяха пропуснати възможности за законосъобразно провеждане на общинска сесия и  спазване на законовите процедури за избор на нов председател на ОбС – Ботевград.


- приемаме свикването на извънредно заседание на ОбС Ботевград за 12.06.2017 г. и ръководеното му от общински съветник, само и единствено в хипотезата,  че то се свиква от един от тримата законно избрани заместник-председатели на общинския съвет /с решение № 89 на ОбС – Ботевград от 28.04.2016г./, което на основание чл.24 ал.4 от ЗМСМА му дава право да председателства заседанията на ОбС в отсъствието на председател.


- продължаваме да настояваме изборът на нов председател на ОбС Ботевград да се проведе според правилата и законовите разпоредби, ясно и точно разписани в ЗМСМА и Правилника за организацията и дейността на общинския съвет.


В заключение ясно и категорично декларираме, че в действията си ще продължаваме да се ръководим само и единствено от интересите на жителите на община Ботевград, стриктно спазвайки Конституцията и законите на Република България и Правилника за организацията и дейността на ОбС – Ботевград. 


Последва полагане на клетва от двама общински съветници – Росица Милчева, която влиза в групата на ГЕРБ на мястото на Мартин Тинчев, избран за депутат, и Димитър Пенчев, който попълва групата на МК ГДБОП, след като Георги Гърбиджанов напусна по лични мотиви. 


След като двамата заеха местатаси, ОбС пристъпи към гласуване на дневния ред. Той бе приет с 25 гласа. Първата точка от дневния ред – Приемане на информация за дейността на ОП БКС отпадна от дневния ред, тъй като директорът на общинската структура не беше в залата. 


Информациите за дейностите на предприятия „Боженишки урвич“ и “Регионално депо за твърди битови отпадъци“ за 2016 год. бяха приети без дебати. 


Акценти от отчетите на общинските предприятия - оттук: http://botevgrad.com/news/69871/Otchetite-na-obshtinskite-predpriyatiya-BKS-Regionalno-depo-i-Bojenishki-urvich-sa-vneseni-v-ObS/