Няма спор, че ягодите си осигуряват място в списъка на любимите храни. А и сега е сезонът на вкусния плод, който примамва от сергиите на пазара, в плод и зеленчуците, дори от продавачи на случайни места по улиците, което напоследък се налага като тенденция.


Още древните римляни са познавали чудодейните лечебни свойства на този дребен червен плод


Според тях той облекчавал симптомите на меланхолия, помагал срещу припадъци, възпаления от различен характер и висока температура, камъни в бъбреците и отравяне на кръвта, черния дроб и жлъчката.


За тях ягодата била символ на богинята на любовта Венера заради сърцевидната си форма. Вероятно от там идва и суеверието, че ако разделите двойка слепени ягоди с любимия човек, ще останете заедно завинаги.


През Средновековието ягодата била символ на съвършенството и затова зидарите я използват като мотив за украса на каменните постаменти на олтарите и капителите в катедралите.


Известно е, че горските плодове са богати на антиоксиданти, и ягодите не правят изключение. Защото има и горски ягоди, и култивирани. Те съдържат и ценни хранителни вещества, осигуряващи поддържането на добро здраве и превенция на редица заболявания.


Сред основните причини за нарушения на функциите на очите са свободните радикали и недостигът на определени хранителни вещества. С увеличаване на възрастта и липсата на тези защитни вещества, вредните свободни радикали в организма могат да нанесат тежки поражения на очите, като ги правят податливи на инфекции, или изсъхване на очите, дегенерация на зрителните нерви, макулна дегенерация, зрителни дефекти.


Антиокислителите, като витамин С, флавоноиди, фенолни фитовещества, съдържащи се в ягодите, могат да помогнат за облекчаване на подобни състояния.


Плодът може да е полезен и при нарушения на очното налягане. Съдържанието на калий в ягодите спомага за поддържане на правилното налягане. Витамин С, фолиевата киселина и флавоноидите в ягодите притежават отлични антиоксидантни и антиканцерогенни свойства.


Според учени, консумацията на ягоди помага за предотвратяването на ранните увреждания, които водят до развитието на тумори. Проучване на китайски изследователи сочи, че приемането на плода в големи количества може да се окаже помощно средство при медикаментозна терапия за предпазване от рак на хранопровода.


Ягодите, както и повечето растения от рода розоцветни, имат високо съдържание на полифеноли, които до голяма степен обезпечават нормалното функциониране на мозъка.


Редовната консумация на ягоди, боровинки и къпини е в състояние да забави дегенеративните процеси в мозъка и да предотврати когнитивните нарушения. Полифенолите в плодовете, зеленчуците и ядките притежават антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти и чрез консумацията им се спомага забавянето процеса на стареене на тъканите, в това число и мозъчните.


Ягодите са богати на калий и магнезий. Смята се, че тези минерални вещества са ефективни при намаляване на високо кръвно налягане


Консумацията на ягоди е полезна и при сърдечно-съдови проблеми, поради високото съдържание на фибри, фолиева киселина, антиоксиданти и наличието на малко мазнини. Този състав благоприятства понижаването на нивото на вредния холестерол. Някои от витамините от група В, които присъства в ягодите, са полезни за укрепването на сърдечния мускул и така помагат за по-доброто функциониране на сърцето, puls.bg.