Бившата звезда на Националната баскетболна асоциация Денис Родман заяви, че отива отново в Северна Корея, "за да се опита да отвори врата", предадоха световните агенции.


На летището в Пекин тази сутрин Родман беше запитан от журналистите дали е говорил с президента на САЩ Доналд Тръмп за пътуването си и отговори:


"Сигурен съм, че той е доста доволен от факта, че съм тук, опитвайки се да постигна нещо, което е нужно и на двама ни".


На въпроса дали ще разговаря със севернокорейския лидер Ким Чен-ун за съдбата на неколцината задържани от Пхенян американци Родман отговори:


"Това не е молята цел точно сега".


Родман, който няколко пъти вече е посещавал Северна Корея, и този път беше придружаван от професор Джоузеф Търуилигър. Представител на външното министерство в Пхенян потвърди пред АП, че Родман пристига днес, но не съобщи подробности за визитата.


Заместник-държавният секретар на САЩ Томас Шанън, заяви в отговор на въпроси на репортери, че Родман отива в Пхенян като частно лице и напомни за предупреждението на Държавния департамент за риска от пътуванията на американци до Северна Корея.


"Знаем за посещението му. Пожелаваме му всичко добро, но ние сме издали препоръки, съветвайки американскте граждани да не посещават Северна Корея в интерес на собствената си безопасност", каза дипломатът.


Родман съобщи в Туитър, че пътуването му е спонсорирано от Поткойн, една от нарастващия брой кибервалути, използвани за купуване и продажба на марихуана на легалния пазар и на летището в Пекин беше облечен със спортна тениска с нейна реклама.


Северна Корея има репутация в социалните медии и британските таблоиди като "рай на марихуаната" ( pothead paradise) и може би дори "новият Амстердам" като водеща дестинация на марихуановия туризъм.


Марихуаната обаче не е легализирана в комунистическата страна - наказателният кодекс го посочва като контролирана субстанция в същата категория като кокаина и хероина.


През 2013 година Денис Родман посети два пъти Пхенян, като първия път вечеря с Ким Чен-ун и заедно гледаха баскетболен мач, припомня АП, цитирана от БТА.