Общо 45 художници от цялата страна показват 75 творби в първата национална изложба Натюрморт „Яблена – Арт” 2017г., която се провежда в Ботевград. Тя е с конкурсен характер и се организира от фирма „БИО Яблена натура”, Съюз на българските художници, Община Ботевград и Исторически музей – Ботевград. 


Откриването на изложбата се състоя тази вечер в зала „Орханиец”. Гостите бяха приветствани от директора на музея Тодорка Коцева. Тя съобщи, че изложбата ще бъде на разположение на посетителите до края на следващия месец. 


Тодорка Коцева обяви, че един от авторите – Красимир Кръстев от Видин, е дарил две свои картини за фонда на музея. Останалите представени произведения се продават. 


Директорът на музея изказа специална благодарност на собственика на фирма „Био Яблена Натура” – Цветан Цеков, известен като ценител на изкуството, за това, че с готовност подпомага подобен род прояви. Поради неотложен ангажимент той не бе на откриването на изложбата. Поздравление от негово име поднесе финансовият директор на фирмата – Ирена Тодорова. Тя пожела успехът на събитието да нараства с всяка изминала година и в него да участват все повече художници. 


Думата бе дадена на художника Румен Атанасов – председател на журито, оценило творбите. Той също поздрави организаторите с начинанието и пожела то да стане традиционно за нашия град. 


Наградите на победителите в отделните раздели бяха връчени от Стоил Мирчев – член на Управителния съвет на Съюза на българските художници, и от Володя Казаков – председател на СБХ Ботевград. Почетни дипломи и парични награди, осигурени от „Био Яблена Натура”, получиха:   


Мартина Караиванова – Велико Търново, за малка пластика; 


проф. Бисера Вълева – София, за живопис; 


Димитриус Пападакис – Казанлък, за нетрадиционна форма


Николина Джановска и Екатерина Иванова – за графика


Димка Ставрева – за млад художник. 


С почетен дипломи за добро представяне бяха наградени седем автори.


Официалната част на откриването завърши с изказване на Володя Казаков – главен организатор и инициатор на престижното събитие. Той също благодари на всички, подкрепили реализацията на националната изложба.


Приятна изненада на Володя Казаков поднесе инж. Иван Балтов. Той прочете четиристишие, което специално е посветил на местния художник и неговия неугасващ творчески ентусиазъм.