Приключи ваканцията на първата група деца от Софийска област, които почиваха безплатно на вила „Горска поляна“ в Боровец.


По инициатива на областния управител Илиан Тодоров 12 ученици от община Ботевград, от социално слаби семейства, които имат добри или отлични резултати в училище, летуваха в рамките на три дни във вилата, собственост на Областната администрация. 


В петък областният управител, кметът на община Самоков Владимир Георгиев, главният секретар на Областната администрация Мая Цанова и експерти от администрацията, посрещнаха в Боровец учениците, придружени от двама ръководители и медицинско лице. 


Областният управител приветства групата за добре дошли, като им пожела незабравими преживявания и много весели моменти. Той изненада малчуганите с подаръци – федербал, топки, шапки и тетрадки, в които децата да записват спомените си от ваканцията и всичко, което ги впечатли. 


Първата група, с която областният управител стартира социалната си инициатива, включва деца между 3-ти и 6-ти клас от ОУ „Васил Левски“ и ОУ „Н. Й. Вапцаров“ – Ботевград, ОУ „Отец Паисий“- Врачеш и ОУ „Любен Каравелов“ – Трудовец. Те са избрани от директорите на учебните заведения, транспортът им до Боровец е поет от кмета на Ботевград Иван Гавалюгов, а храненето е осигурено от кмета на Самоков Владимир Георгиев, към които областният управител отправи благодарности за това, че откликнаха на инициативата. 


По време на престоя си, 12-те ученици имаха възможност да се насладят на свежестта и природата на Рила планина, да играят и да се забавляват на воля, както и да посетят двореца „Царска Бистрица“. Едно от най-вълнуващите им изживявания беше разходката с кабинков лифт до връх Ястребец, като картите за лифта бяха безвъзмездно предоставени от фирма „Бороспорт“ АД. От хотел „Самоков“ пък децата получиха покана да се позабавляват в басейна, което много ги зарадва. 


Учениците проведоха и беседа с отец Михаил – архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, с който поговориха за християнските ценности, приятелството и добротата. 


Тридневната ваканция остави незабравими спомени у децата, а областният управител получи благодарности от техните ръководители за топлото посрещане и изненадите за децата по време на престоя. По думите на учителите, до момента за тези ученици не е правен подобен жест. 


Предстои Илиан Тодоров да покани на ваканция в Боровец ученици и от останалите общини в Софийска област.