Към добре познатите местни алпинисти Христо Прокопиев и Павел Коцев се присъедини още един ентусиаст - Николай Бенчев – подполковник от Българската армия. Тримата подготвят експедиция до върховете Елбрус  /5462 метра/  и Казбек /5033 метра/ - най-високият  в Източна Грузия. Основаната цел на алпинистите е да изкачат тези височини, като не наемат хора, които да им помагат с носенето на багаж например. Те ще потеглят на 19 август с автомобил за Република Кабардино-Балкария, която е в състава на Руската федерация. За да стигнат до там, ще преминат през Румъния, Молдова и Украйна. След няколко дневна аклиматизация в Кабардино-Балкария ще се отправят към Елбрус. След това заминават за Грузия, където ги очаква красивият връх Казбек. 


„Идеята да изкачим Елбрус се роди преди пет години. Всъщност тя бе по-голяма – да изкачим седемте континентални първенци, но е трудно, защото трябват значителни средства, особено за експедиция до най-високите върхове на Антарктида и Северна Америка, до Еверест. Необходими са десетки хиляди евро”, сподели Христо Прокопиев. Той разказа още, че все още се води спор за броя на континенталните първенци. Според някои те са седем на брой, а други смятат, че са девет. 


„Допреди години в Европа се смяташе, че най-високият връх е Монблан, но впоследствие надделя теорията, че Елбрус се намира в Европа и че именно той е най-високият връх на Стария континент”, обясни алпинистът. 


Христо Прокопиев разказа  накратко как протича подготовката за изкачването на Елбрус и Казбек: „Тази събота се отправяме към връх Ботев, тръгваме от Априлци и вървим право към върха. През почивните дни на следващата седмица плануваме две изкачвания на Мусала – тръгваме от Боровец, за около седем часа се изкачваме на върха, като ще спим на самия връх, слизаме и отново ще се изкачим. До началото на експедицията предвиждаме още няколко изкачвания на Мусала, още едно на Ботев, едно на Мальовица и други.”.       


За Христо Прокопиев и Павел Коцев това ще бъде поредната експедиция, а за Никола Бенчев - първата. Първите двама алпинисти имат своите сериозни постижения. Те са покорили първенеца на Южна Америка - връх Аконкагуа /6962 метра/, най-високия връх в Алпите – Монблан /4810 метра/ първенците на Германия, Австрия и на Балканския полуостров, многократно са изкачвали най-високите върхове в България. 


Експедицията ще продължи около 15 дни, предвиждат участниците в нея. За осъществяването й ще са необходими около 10 000 лева. Алпинистите ще вложат собствени средства, но ще разчитат и на финансова подкрепа от страна на общината и частни фирми. Те са внесли молба в общинската администрация за отпускане на финансова помощ в размер на 2000 лева. Предложението за осигуряване на сумата от собствени приходи на общината ще бъде внесено за гласуване в Общинския съвет.