В малкия салон на читалище „Христо Ботев” се състоя официалната церемония по дипломиране на зрелостниците на ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров”. По традиция събитието започна с посрещане на училищното знаме и изпълнение на училищния химн „Млади златаровци” по текст и музика на Стефка Граматикова – учител по български език и литература.  Последва клетвено обещание от зрелостниците. Те тържествено обещаха, че ще пазят с чест името на ботевградската гимназия, че ще бъдат верни на заветите на любимия патрон – любов към труда, любов към истината, любов към народа, че няма да забравят никога родния край и родното училище. 


Приветствено слово към зрелостниците произнесе Даниела Колева – директор на гимназията. Тя припомни успехите им в училищните и извънучилищни дейности. 


Допуснати до държавен зрелостен изпит бяха 74 ученици от дневна форма на обучение, от тях 72 получават дипломи за средно образование. Средният успех от матурата по български език и литература тази година е същият като миналата  – много добър 4.64, математика - добър 3.76, английски език – много добър 5.07, немски език - 4.51, испански език - 5.38, история и цивилизация – 5.90, география и икономика - 4.21, философия – 4,13, биология и здравно образование - 4.85, обяви г-жа Колева. Директорът на училището обобщи, че според съпоставка с миналата учебна година, има устойчивост в оценките по повечето от учебните предмети.     


Даниела Колева подчерта, че Випуск 2017 ще бъде запомнен с масово участие и отлични резултати в олимпиадата по информационни технологии.


Видимо развълнувана, директорът на училището призова зрелостниците да запазят най-скъпите човешки ценности – добродетел и безкористност, истина и свобода, достойнство, разум и благородство, както и да не забравят, че знанието е сила.  


От името на Випуск 2017 на гимназията зрелостникът с най-висок успех -  Стоян Клюнков, прочете благодарствено слово към учителите. „Благодарим Ви, че бяхте до нас през всичките тези години и ни подкрепяхте в нашите начинания. Благодарение на Вас можем днес да кажем, че сме готови да направим следващата стъпка напред. Ние сме готови да навлезем целеустремени, горди и със самочувствие в обществото и да не се спираме пред трудностите, които неминуемо ни очакват”, каза първенецът на Випуск 2017. 


Той отправи и благопожелания към всички зрелостници. „Ние бяхме заедно, част от едно голямо семейство – на гимназията. Както знаете, във всяко едно семейство без кавги не може. Доста често създавахме конфликти, но времето ще ни накара да забравим лошите неща, а в съзнанието на всеки един от нас ще останат единствено спомените за хубавите моменти. Ние успяхме да изградим една връзка, която колкото е по-стара, толкова е по-здрава. И тя е приятелството”, каза Стоян Клюнков. Той отправи специална благодарност към своя класен ръководител – Венета Терзийска, и добави: „Благодарение на Вас ние ще поемем напред, без страх. Защото Вие ни дадохте увереност, накарахте ни да разберем, че винаги има какво повече да научим и че животът ще ни изправи пред много трудности. Няма да можем да Ви се отплатим за всичко, което направихте за нас. Вие сте нещо повече от наш учител, Вие сте наш приятел!”.      


Тази година ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров” с отличен успех завършват 14 ученици. Както споменахме по-горе в текста, с най-висок е Стоян Клюнков  - отличен 5.93. На второ и трето място по успех се подреждат съответно Виктория Маринова – отличен 5.87 и Лъчезар Илиев – отличен 5.86. И тримата получиха специални плакети от училището.  За Стоян Клюнков имаше и подарък от училищното настоятелство – ръчен часовник, на който е гравирано „Отличник на випуска”. Той му бе връчен от Елеонора Дачева – председател на настоятелството.


Церемонията по дипломирането завърши с предаване на училищното знаме от Випуск 2017 на следващия.