На свои предишни заседания Общински съвет Ботевград обсъди и прие информация за административното, териториално и социално-икономическо развитие на всяко едно от петте големи села на територията на общината.  Дойде ред  и на по-малките населени места. В дневния ред на предстоящата редовна сесия е внесена информация за село Гурково.  Ето и акценти от нея:


Землището на село Гурково е 18 915 декара, от които 12 184 – земеделски фонд, 5 934 декара – горски фонд, 635 декара – регулационен план. Построените жилищни сгради са 320 на брой, от тях 170 се обитават. 


Към 31 май 2017 година жителите на селото наброяват 179 – по постоянен адрес, и 124 – по настоящ.  Жителите над 62-годишна възраст са 138 на брой, от 19 до 61 години – 131, от 0 до 18 години – 34. Жените са 154, а мажете – 149. 


В момента на територията на селото функционират: кметство, читалище „Просвета  1927” с библиотека към него, която разполага с 5000 заглавия, поща, църква, мандра за преработка на мляко, силоз за инертни материали, два хранителни магазини, ферми за едър рогат добитък на четирима земеделски стопани с общо брой животни – 170 крави, фермите за кози и овце са на трима стопани, които притежават  общ 180 животни.


Всяка седмица – в понеделник и сряда от 8 до 12 часа, населението се обслужва от фелдшер. За преглед при личен лекар и закупуване на лекарства населението пътува до Ботевград.  


През миналата година са ремонтиране по-голяма част от улиците в селото. Улиците, които нямаха асфалтово покритие, бяха насипани с трошен камък и се подравниха. Почисти се голяма част от гробищния парк. 


Водоснабдяването с питейна вода е добро. Има изградени два броя водни резервоари. Тръбите на водопреносната мрежа са стари и се нуждаят от подмяна. Канализацията е изградена на около 55% в селото. 


Битовите отпадъци се събрат редовно по график, като организацията по сметосъбирането и сметоизвозването е на кметство Гурково. 


През последните години има засилен интерес към закупуване на имоти в селото. 


В края на информацията кметът на село Гурково – Агелина Григорова, е направила няколко предложения за подобряване качеството на живот на жителите на населеното място, а те са:  да се доизгради битовата канализация в селото;  в транспортната схема на общината да се включат още две автобусни линии до Гурково – сутрин в 5.15 часа – Гурково – Ботевград, и вечер в 22 часа – Ботевград – Гурково; учениците да пътуват безплатно до училище по избор на територията на община Ботевград;  за дейността на читалище „Просвета” годишно от общинския бюджет да се отпуска сума в размер на 500 лева.