На 6 юни започна спешен ремонт на констатираните дефекти след ремонта на брегоукпреващите съоръжения на река Рударка. Ремонтни дейности се извършват в три участъка на реката. Сменят се габиони и в основата им се правят насипи от едро трошени камъни. Разходите за отстраняване на дефектите са за сметка на общината. На извънредната сесия миналия месец Общинският съвет подкрепи предложението на общинското ръководство за отпускане на сума в размер до 80 000 лева от собствени приходи. Ремонтът се извършва от ОП БКС. Той ще приключи до два дни, съобщиха от общинската администрация.  


Припомняме:


Брегоукрепващите съоръжения на реките Рударка и Новаченка бяха ремонтирани по проект, спечелен от общината през 2011 година. По проектното предложение, изготвено по схема на ОП „Регионално развитие”, бяха  отпуснати средства в размер на 1 052 393 лв., от които 52 619 лв. са съфинансиране от страна на община Ботевград. Строително-монтажните работи включваха: почистване на коритото на река Рударка, изграждане на нова подпорна стена по левия й бряг, изграждане на нови защитни съоръжения и реконструкция и ремонт на съществуващите, почистване и възстановяване профила на река Новаченка, изграждане на една подпорна стена с обща дължина 204 м и шест броя защитени съоръжения от габиони с обща дължина 430 м.


Изпълнението на проекта бе възложено на обединение „Инфрастрой” /Обществено строителство Агробилд”, “Енергоремонтстрой”,”Пътно поддържане” и “Пътища и съоръжения”/ което изгради и регионалното депо за неопасни битови отпадъци в Ботевград. 


Допуснатите нередности са констатирани при извършена проверка на място от Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие“ още на 08.09.2015 г., след приключването на проекта. Съставен е протокол и са отправени съответните препоръки за отстраняването на дефектите. Управляващият орган на програмата поставя срок за изпълнение на предписанията - 09.10.2015 г.


Първото писмо до изпълнителя е изпратено на 09.09.2015 г. Общината го уведомява за извършената проверка на място и констатираните нередности. В същото писмо Община Ботевград напомня на обединение „Инфрастрой БГ”, че като изпълнител на СМР по проекта, и във връзка с обвързания гаранционен срок, отстраняването на гореспоменатите нередности е негов ангажимент. Писмото е получено от фирмата на 10.09.2015 г., но отговор няма. Община Ботевград изпраща още две писма до обединението - на 15.10.2015 г. и на 09.06.2016 г., в които посочва, че до момента препоръките на Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие“ не са изпълнени. Те също остават без отговор. 


На 12.01.2017 г. и 04.03.2017 г. в общинска администрация - Ботевград постъпват писма - от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и от ГД „Градско и регионално развитие“. Институциите настояват да се предприемат мерки от страна на бенефициента по проекта - Община Ботевград, за отстраняване на установените дефекти до 30 юни 2017 год.


На 14.03.2017 г. общината за пореден път се обръща с писмо към обединение "Инфрастрой БГ" да изпълнени задълженията си по договор, но отново без резултат.


На заседанието на ОбС, когато на дневен ред бе докладната за отпускане на средствата, кметът Иван Гавалюгов заяви, че общината ще предприеме съответните законови действия за възстановяване на разходите.