Облагородяване на пространствата пред входовете на жилищните блокове изисква споделена отговорност от общината и самите живеещи в тях.  Собствениците на апартаменти биха могли да участват в облагородяването, разкрасяването и поддръжката на градинките около блоковете.  Вариантът, в който живеещите в съответния блок поемат водеща роля в този процес, би дал най-добри резултати. За целта е необходимо създаване на програма/фонд, в която материално /в натура/ и експертно участие да вземе самата община. Това смята общинският съветник Спасен Ценов от МК ГДБОП.  Той е внесъл докладна в Общинския съвет, в която предлага да бъде създадена общинска програма, пред която Сдружението на собствениците в етажна собственост може да кандидатства с проекти за облагородяване и поддръжка на околоблоковото пространство. Максималната помощ за един проект да бъде до 3000 лева /без ДДС/, а материална помощ от общината да се изразява в безвъзмездно предоставяне на растения, градинско обзавеждане /пейки, маси, кошчета и т.н./, материали, консумативи, инструменти, градински уреди и други, предлага още съветникът. Той


Спасен Ценов посочва основните цели на програмата: Да се подобри състоянието на околоблоковите пространства; Да се насърчи отговорността и активността на населението по отношение на облагородяването, благоустройството и разкрасяването на града ни; Да се уеднакви до определена степен изгледът на междублоковите пространства по отношение на растителност и градинско обзавеждане; Да се подпомогнат живущите с материални активи, с които в бъдеще да осъществяват поддръжка; Да се създаде отговорност отношение на живеещите в блоковете към опазване на зелените пространства; Да се засили социалният фактор в микрообщностите и да се насърчат доброволческите инициативи в тях. 


Според съветника, общината трябва да изготви необходимата документация и правила за изпълнение на програмата „Красив град”, които да включват: Условия за кандидатстване и допустимост на кандидатите; Насоки за кандидатстване и процедура за оценка; Каталог/списък с материали и оборудване, допустими по проектите; Точкова система за оценка на проектите по административно съответствие и идеен проект; Договор за доставка на материали и инструменти; други необходими документи. 


Спасен Ценов предлага още: Проектите да се оценяват от жури, определено от кмета на общината; По програмата да има координатор, който да консултира представителите на етажната собственост; Размерът на фонда за проекти по програма „Красив град” през настоящата година да бъде до 50 000 лева от собствени приходи на общината.