1000 проекти на общини и кметства участват в тазгодишния конкурс на тема „Обичам природата – и аз участвам”, организиран от Министерството на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ в рамките на Националната кампания „За чиста природна среда – 2017”.  Одобрени са 232 проектни предложения, като всяко едно ще получи финансиране в размер до 10 000 лева. Сред тях е и проектът на община Ботевград за изграждане на обект Градина за игри „Зелинград”. Идейната разработка е на ландшафтния инженер Ева Донкова – служител в ОП БКС, и арх. Мариела Андреевска. 


По проекта се предвиждат дейности за облагородяване на незастроен общински терен в ЖК „Сарнск” /между „Преслав” 48 и „Хан Аспарух” 25/ от близо 5 декара, отреден за обществен селищен парк – градина, и превръщането му в красиво място за отдих и игри. 


Теренът вече е почистен и окосен. Това всъщност е първият етап от реализация на проекта. Предвижда се изграждането на алейна мрежа, засаждане на различни видове растения, което ще стане по изготвена схема, и монтиране на парково оборудване – масивни маси с пейки, предназначени за игра на шах и табла, тенис маса, мозаечни табуретки и пейки, градинска чешма, соларни лампи за градини и други. 


Подходящите за мястото дървесни видове ще бъдат предоставени безвъзмездно от Горско стопанство „Ботевград” и от ДГ „Славейче”, която получи 100 дръвчета от участието на група „Ранобудни славейчета” в националната инициатива „Когато станем 100 000, ще посадим гора” и посади част от тях на различни места в Ботевград и околността, определени от еколога на общината.


Жители на квартала също ще дадат своя принос за осъществяване на идейното предложение. Те ще помагат и за поддръжката на градината за отдих и игри. 


Срокът за реализация на проекта е до края на месец ноември тази година. Той е първа стъпка от цялостната концепция за създаване на тематични пространства в кварталите на Ботевград, подходящи за потребностите на хора от различни възрастови групи.  


Сред одобрените проектни предложения в конкурса "Обичам природата - и аз участвам!" е и на кметство Врачеш. Средствата, които са почти 10 000 лева, ще бъдат използвани за облагородяване на градинката пред читалището в селото и монтиране на градинско оборудване за отдих, съоръжения за забавления на деца, малка сцена за самодейни изяви и други.