Днес от 11.00 часа, по повод Празника на гр. Етрополе - Петровден, в нашия музей бе открита изложбата „Алкохол & Амбалаж” на Исторически музей - Горна Оряховица.


Гости на откриването бяха г-жа Росица Христова – заместник-кмет на община Етрополе, г-жа Марияна Драганска - секретар на общината, г-н Радослав Стоянов- почетен гражданин на гр. Етрополе и делегации от Козарска Дубица и Бела Паланка.
Директорът на музея  Наталия Цветкова поздрави присъстващите с празника на града – Петровден.
Самодейците към НЧ „Т.Пеев-1871”- вокална група „Оренда”, с ръководител Петя Цекова и артистите Николина Червенякова, Иван Пантев и Иван Чиков, със своите изпълнения допринесоха за доброто настроение на всички присъстващи.
Г-н Пламен Мадемов – директор на Исторически музей – Горна Оряховица представи изложбата, която е събирана в продължение на повече от 10 години и е част от тяхната изложба „Пороците”.
На присъстващите беше подарен свитък със стихотворение от началото на ХХ в., посветено на бирария „Малкото казино”- Г. Оряховица.
В изложбата „Алкохол & Амбалаж” екипът на Исторически музей - Г. Оряховица е събрал различни видове алкохолни бутилки, гарафи, чаши, халби и мострени етикети от началото на миналия век.
Край тях своето важно място заемат сифони и шишета за сода, лимонада и други газирани придружители на алкохола.
Особено красиви са няколко колекции от стъклени бутилки с различна форма и вместимост. В експозицията могат да се видят старите лимонадени шишета със закопчалка тип „кронка”.
Показани са и други нестандартни методи за затваряне на бутилки.
Изложбата, също така, включва множество черно-бели снимки и фотографии с различно „алкохолно” послание. Върху някои от тях са изобразени типично български кръчмарско-юнашки сюжети с неочакван край. Не липсват и реклами за все още набиращата в началото на ХХ век популярност у нас бира.
Изложбата ще бъде отворена за посетители до 30.ІХ.2017 г.


Текста и снимките свалихме от стената на Историческия музей във Фейсбук