Митрополит Киприан и старозагорски свещеници отслужиха заупокойна литургия в памет на загиналите


Тържественото честване на 149-ата годишнина от героичния подвиг на Хаджи Димитър и неговата чета се състоя под връх Бузлуджа (Хаджи Димитър). Пред паметника на героите застанаха вицепремиерът Валери Симеонов, областният управител на Стара Загора Гергана Микова, кметът на Казанлък Галина Стоянова, евродепутатът Ангел Джамбазки, депутати от Старозагорския район, старозагорският митрополит Киприан и свещеници от митрополията, както и много граждани.
Тържеството започна с възстановка на последния бой на четата на Хаджи Димитър, състоял се на същото място. В „сражението” между българските четници и турския башибозук се включиха над 120 души от 20 клуба „Традиция” от цялата страна. Във възстановката участие взеха и членовете на РК „Традиция” от Етрополе Марин Христов Кубетски, Стоян Пантев и Васил Василев.
В основата на паметника на Хаджи Димитър са издълбани върху каменните блокове имената на загиналите четници. Между тях е и това на етрополеца Симеон Кръстев. От името на нашата група, Марин Христов поднесе цветя пред изписаното име на етрополския поборник за освобождението на Отечеството ни. 
Участниците възстановиха епичната битка, в която войводата и по-голямата част от българските юнаци намират героичната си смърт в героично сражение с многобройната турска войска. След възстановката митрополит Киприан и свещениците отслужиха заупокойна литургия в памет на загиналите. Официалните гости поднесоха венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър. Слово за героя произнесе директорът на НПМ „Шипка-Бузлуджа” Чавдар Ангелов. В подножието на върха Валери Симеонов, Гергана Микова и Галина Стоянова връчиха на участниците от клубовете „Традиция” почетни грамоти и предметни награди. Между тях са и нашите участници.
„Благодаря на пазителя на българските върхове Валери Симеонов, затова че отстоява идеята паметникът на връх Бузлуджа да бъде на всички българи. Благодаря и на г-жа Микова, че също изрази своята категорична позиция по този въпрос. Бузлуджа е историческа памет, която ще остане за поколенията, за нашите деца”, изтъкна пред присъстващите казанлъшката кметица Галина Стоянова.
По традиция и тази година домакините бяха подготвили курбан за многобройните гости на тържеството. Преди да бъде раздаден, той бе осветен от митрополит Киприан.
Източник: Патриотичен десант - електронен сайт