С 16 гласа “за“ и 10 “въздържал се“ местният парламент прие отчета на дирекция “Сигурност и обществен ред“ за първото полугодие на 2017 година. 


Като вносител на докладната, кметът Иван Гавалюгов заяви пред Общинския съвет, че дирекцията е абсолютно необходимо звено за осигуряване на обществения ред на територията на община Ботевград. „Има все още какво да се желае за оптимизиране работата на служителите, за да се достигне до необходимото ниво“, подчерта той. 


По-нататък в изказването си Иван Гавалюгов съобщи, че общински съветници, които са подкрепили Наредба №1 на общината, доста често нарушават този подзаконов нормативен акта. По негови думи те го правят демонстративно, което е лош пример за обикновените граждани. 


Отношение по отчета взе съветникът Йордан Йорданов. Според него дирекцията трябва се активизира и в малките населени места. Кметът Гавалюгов напомни, че в правомощията на кметовете на селата е да съставят констативни актове за нарушения по Наредбата, но до момента те не са съставили нито един. Изказването му предизвика недоволство сред присъстващите кметове на села. Даниел Дилов доста разпалено обясни, че жителите на селото подават сигнали срещу нарушители на обществения ред, но отказват да бъдат вписани като свидетели. Дилов предложи в отчетите на дирекцията да се конкретизират колко сигнали постъпват от Ботевград и колко от селата. 


Йорданка Лалчева сподели пред общинските съветници, че разполага със снимки на безстопанствени животни в обществени градинки. Тя сподели още, че се опитала да подаде сигнал в дирекцията за автомобил, който се движил на площада в Ботевград, но не могла да се свърже, тъй като телефонът давал заето в продължение на минути. По думи на сътвеничката, известни са случаи на избирателно налагане на санкции по Наредба №1. Тя обаче не посочи конкретни примери. 


Кметът бе категоричен, че избирателен подход не се прилага. В подкрепа на думите си той съобщи, че по Наредба 1 е глобен най-големият дарител на общината. 


Началникът на РУ “Полиция“ в Ботевград Николай Сименов също взе отношение по тази точка от дневния ред. Той изтъкна, че сътрудничеството между полицията и дирекцията е добро. “Имаме виждане как трябва да станат нещата, но все още сме далече от добрите резултати“, заяви той.


Симеонов посочи причината, поради която полицията не може да обхване всички населени места - недостатъчният брой полицейски служители в управлението. В момента двама служители на РУ “Полиция“ са командировани на морето, един е на обучение. На практика полицейското управление разполага с един автопатрул на смяна за цялата община, а на денонощие се получават между 15-20 сигнала, които трябва да бъдат проверени.