Председателят на ОбС Ботевград Любомир Лилов предложи днес на съветниците да гласуват за обособяване на обслужващо звено по член 29а от ЗМСМА, включващо двама служители, функционално и служебно подчинени на Председателя на Общински съвет Ботевград”. Това бе посочено в първа точка от предложения проект за решение, а втора гласеше: „Договорът със служителите по т. 1 от настоящото решение следва да бъде сключен между Кмета на Общината и конкретните служители, след избора и посочването им от Председателя на Общински съвет Ботевград, в съответствие с чл.29а от ЗМСМА”.


Всъщност Общинският съвет разполага с обслужващо звено, в което работят двама човека. Те са назначени от предишното управление на Ботевград. Според съветника Тихомир Найденов двамата служители – Анета Нейкова и Маринела Филипова, изпълняват добросъвестно своите служебните задължения. Той попита Любомир Лилов дали има някакви забележки към работата им.  В отговор председателят на Общинския съвет заяви, че те трябва да защитават интересите на Общинския съвет, а не на кмета. “Аз искам да защитя интересите на Общински съвет Ботевград. В момента, в който ние им кажем да направят нещо, а кметът ги накара да направят коренно различно нещо – те кой интерес ще защитят? Те трябва да спазват своя договор и да защитят неговите интереси. Затова аз искам да се образува звено, да подпишат договори и да бъдат функционално подчинени на Общинския съвет – да изпълняват задълженията, поставени от Общинския съвет, а не от кмета“, каза още Лилов.


Изказването на председателя на ОбС предизвика недоумение у кмета Иван Гавалюгов. Той поиска думата, за да обясни, че функциите и задълженията на тези служители са да обслужват работата на Общинския съвет, но техен пряк работодател е кметът на общината. “И това е по закон“, подчерта Гавалюгов. „Тези хора работят на трудови договори и на база на длъжностни характеристики”, добави той. Кметът поиска от Лилов да отговори какво разбира под „функционално подчинение” и какво означава „чии интереси ще защитават”. 


Председателят на ОбС даде пример със следната ситуация: “Аз им казвам да напишат поздравителен адрес от името на председателя на Общинския съвет до еди-кой си, а Вие им казвате да не пишат.“.  


Иван Гавалюгов отново поясни, че независимо от решението на Общинския съвет, тези хора ще продължат да бъдат служители на общинската администрация и обслужващо звено на Общински съвет – Ботевград. “Те ще продължат да изпълняват съвестно своите задълженията, както са го правили и до момента. По отношение на тяхната работа никога не имало упреци нито от Вас, нито от предходния председателя", подчерта кметът. 


Със същата докладна Любомир Лилов поиска и смяна на юриста на ОбС – адв. Христо Якимов. Лилов съобщи, че е разговарял с адв. Виктор Велчев и той е дал съгласие да осигурява правна помощ на местния парламент. Други предложения не постъпиха. 


Докладната на Лилов не получи подкрепа. "За" гласуваха 14 съветници, 11 бяха против.