Върховният административен остави в сила Определението на Административен съд – София област, с което не бе допусната за разглеждане жалбата на кмета за незаконосъобразността на избора на председател на Общински съвет – Ботевград. ВАС повтаря мотивите на предходната съдебна инстанция, че решението на избор на председател на Общинския съвет не подлежи на съдебен контрол за законосъобразност.


„За да стигне до този правен резултат, административният съд е приел, че обжалването е недопустимо, тъй като решението за избор на председател на Общинския съвет не подлежи на съдебен контрол за законосъобразност. Изложени са мотиви, че председателят на общинския съвет се избира измежду състава на общинските съветници и притежава единствено организационно-представителни функции, като длъжността е изборна и по принцип се заема за определен срок, съвпадащ с мандата на избиращия орган. Въпросът за избора на председател на ОбС е предоставен на преценката на самия общински съвет, която е по целесъобразност и не подлежи на съдебен контрол”, пише в определението на Върховния административен съд.


Фактът, че в гласуването в ОбС е взело участие лице, загубило статута си на общински съветник, поради избирането му за народен представител не е разглеждан по същество, въпреки убедителните и безспорни доказателства - решението на ЦИК от 05.05.2017 г. и публикуването му в ДВ на 09.05.2017 г., потвърдени публично и от Александър Андреев - говорител на ЦИК.


Дори и да са налице съществени процесуални нарушения при свикване и провеждане на заседанието и при извършване на гласуването, същите са ирелевантни за делото и не подлежат на обсъждане при липса на законова възможност за съдебен контрол над самото решение. Ако липсва годен за оспорване административен акт по смисъла на чл.159, т.1 от АПК, оспорването срещу такъв акт е недопустимо и не може да бъде разгледано по същество”, пише още в окончателното решение на правораздавателен орган, публикувано вчера – 31 юли 2017 год. То е  взето от трето отделение в състав: председател - Искра Александрова, (която е от Ботевград), и членове Алена Радославова и Румяна Лилова.


С това върховните съдии практически заявяват, че за спазването на разпоредбите в ЗМСМА, които уреждат провеждането на избор на председател на ОбС, не отговаря нито една институция в България! 


Припомняме, че и от областната администрация така и не пожелаха да вземат отношение по същество на множеството цитирани нарушения на ЗМСМА и Правилника на ОбС - Ботевград, относно избора за председател на ОбС - Ботевград, проведен на 09.05.2017 г.


И така изборът на Лилов за председател остава в сила, а всички цитирани нарушения около този избор остават без адекватен отговор.