За пореден път ръководството на община Ботевград поиска съдействие от съответните държавни структури за решаване на проблема с непоносимата миризма във въздуха на града, която от години – периодично, тормози неговите жители. Това бе поводът за днешната среща на кмета Иван Гавалюгов с представители на РЗИ – София и РИОСВ – София, ръководството на фирма „Биовет”, сочена като евентуален източник на лошата миризма, еколога на общината и други. 


Управителят на „Биовет” Илиян Радев не отрече, че производството на фирмата отделя миризма, като всяко друго, но според него тази, която се усеща във въздуха, е смесица и от други производства на площадката на бившия завод „Пластхим”. Той обясни, че „Биовет” е предприела действия за монтиране на съоръжения, които не позволяват миризмата от производството да се отделя във въздуха и че това ще стане до края на тази година.  „Този процес ни отне доста дълъг период – за проучвания и изследвания, за да подберем най-правилните и най-добри съоръжения”, допълни Радев. 


И на тази среща управителят разясни, че „Биовет” произвежда храни и добавки за ветеринарната медицина и за селското стопанство, както и добавки за храни, предназначени за хората. „Нашите продукти подобряват качеството на брашното, което след това се използва за производство на хляб, кроасани и всякакви други закуски. Суровините, които използваме, изцяло са от органичен произход – царевичен екстракт, пшенични трици и други”, подчерта Радев. 


По време на срещата от РИОСВ – София съобщиха, че този петък, по заповед на директора на държавната структура, отново ще бъдат направени замервания на въздуха в Ботевград. 


Днес, малко сред срещата, от РИОСВ – София изпратиха официална информация до местните медии, в която уведомят за предприетите действия по проблема с непоносимата миризма. В съобщението се казва:   


Във връзка със сигнали на граждани и съгласно Заповеди на директора на РИОСВ – София, районът на гр. Ботевград е включван в годишните графици на мобилната автоматична станция (МАС) към Изпълнителна агенция по околната среда (ИАОС) за календарните 2013 г. и 2016 г., като са провеждани изследвания на качеството на атмосферния въздух (КАВ). Извършените измервания са с непрекъснато пробонабиране с продължителност най-малко две седмици и са проведени при спазване на екологичното законодателство, четири пъти в четирите сезона на съответната календарна година. 


Направените анализи на цитираните по-горе измервания не показват превишения на показателите, характеризиращи КАВ, като не са установени превишения на нормативно установените стойности. Регистрирани са превишения единствено по показател финни прахови частици (ФПЧ10), които са със сезонен характер, предимно през отоплителния сезон, през който основен източник на прах се явява битовото отопление.


За цитирания период (2013 г. – 2016 г.) и до момента по заповед на директора на РИОСВ – София са извършвани многократни извънредни изследвания на КАВ, посредством МАС към ИАОС. Към изследванията, от страна на РИОСВ – София, с цел локализиране на източника/обекта и конкретизиране на замърсители във въздуха, е изисквано включване и на повече показатели за определяне на КАВ.


Предвид постъпили в РИОСВ – София множество сигнали за задушлива миризма и замърсяване на атмосферния въздух в района на гр. Ботевград, за периода 07.04.2017 г. – 12.04.2017 г. по разпореждане на директора на РИОСВ - София е извършено непрекъснато изследване на КАВ, посредством МАС към ИАОС, която е позиционирана в района на ул. „Индустриална“, гр. Ботевград в района до „Биовет“ АД. От направения анализ, след приключване на измерването не са установени превишения на нормативно установените стойности за изследваните показатели характеризиращи КАВ.


От експерти на РИОСВ – София са извършвани планови и извънредни проверки на промишлени обекти на територията на община Ботевград и в частност гр. Ботевград, като не са констатирани миризми, характерни за съответното производство извън територията на промишлената му площадка.


През 2017 г. експерти на РИОСВ – София са извършили четири проверки (две през месец март и две през месец април) на място на обект „Производствена площадка“ към „Биовет“ АД, като за установени административни нарушения са издадени наказателни постановления на стойност 9 000 лв.


Предвид характера на сигналите за наличие на миризми с неуточнен произход, с писмо от 18 април 2017 г. на директора на РИОСВ – София е изискано съдействие от община Ботевград за установяване и локализиране на източника на миризми, в момента на тяхното излъчване. В такива случаи, касаещи подобен вид сигнали е важна ролята на общинските администрации, които също имат компетенции по прилагането на екологичното законодателство и които могат да стигнат по-бързо до предполагаемия източник. С оглед на тези обстоятелства, при извършена съвместна проверка с еколога на общината са дадени указания от експертите от РИОСВ – София, при констатиране на миризми веднага да бъде съставен констативен протокол от общинските органи, който своевременно да бъде изпратен в инспекцията.


Във връзка с горното и съгласно чл. 19, ал. 2 от Закона за чистотата на атмосферния въздух (ДВ, бр. 45/1996 г., изм. и доп.), „Общинските органи и регионалните инспекции по околната среда и водите осъществяват контрол и управление на дейностите, свързани с осигуряване чистотата на въздуха на тяхната територия“, с което осъществяват правомощията си по специалните закони в областта на околната среда.


С писмо на директора на РИОСВ – София от 18 април 2017 г. е изискан списък с наличните производствени обекти, находящи се на територията на Промишлена зона, ул.  Индустриална, гр. Ботевград, както и данни за фирмите, основната им дейност и работно време, което се съгласува с Общината. 


Изисканата от РИОСВ – София информация е представена на 25.07.2017 г., чрез електронна поща, ведно с общо 6 на брой „констативни протоколи за установяване на нарушение“, които са от месеците март, април и юли 2017 г. 


Предвид горното, от страна на РИОСВ – София са предприети незабавни действия по назначаване (Заповед № РД - 97/28.07.2017 г. на директора на РИОСВ - София) на комисия за определяне разпространението на неприятни миризми от дейността на обект „Производствена площадка“ към „Биовет“ АД. Комисията включва представители на инспекцията, община Ботевград и „Биовет“ АД.


При евентуални последващи сигнали и установяване на нарушения, свързани с екологичното законодателство от страна на Дружеството, РИОСВ – София ще предприема действия по налагане на аднинистративни наказания, за което своевременно ще бъдете информирани.