Седем овце са дарени за празника на оброка Успение Богородично в местността „Гория рът”, от които ще бъде приготвена традиционната супа за присъстващите. Той ще се проведе утре – 15 август. Началото ще бъде дадено с тържествен водосвет за здраве от 13.30 часа. Това съобщиха Донка и Марин Ангелови, които поддържат оброка. 


На 15 август е храмов празник на църквата “Успение на Пресвета Богородица” в Ботевград. Тържествената Света литургия започва от 8.30 часа. Записването на имената за здраве ще започне по-рано, съобщиха от храма.


На 15 август Българската православна църква отбелязва Успение Богородично или Голяма Богородица. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка напуска земния живот. Според преданието на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото ѝ тяло. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата ѝ.


В памет на Божията майка църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави "въздигане на хляба" /обредно разчупване на хляба/. На 15 август почитаме Света Богородица и като покровителка на майките, и на семейното огнище.