„Елаците-Мед“ АД получи престижна награда за иновации в Деня на миньора


На 18 август хиляди миньори и специалисти,  работещи в минерално-суровинната индустрия, празнуват Деня на Успението на Св. Иван Рилски. 
Националното честване, което по традиция се организира от Българската минно-геоложка камара, НТС по минно дело, геология и металургия,  Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ и Синдикална миньорска федерация „Подкрепа”,  започна с молебен за здраве в Катедрален храм „Св. Неделя“ в столицата.
„В тези трудни времена добивният бранш у нас убедително се откроява като един от най-важните стожери на националната икономика и социално-икономическия просперитет на регионите… Една държава, която не развива собствените си природни богатства, има малки шансове за силна индустрия“ – каза проф. д.т.н. инж. Николай Вълканов, председател на УС на БМГК, на откриването на събитието.
Доклад за състоянието на минерално-суровинната индустрия изнесе председателят на НТС по минно дело, геология и металургия, проф. д-р инж. Цоло Вутов. Той определи България като една от водещите страни в европейската минерално-суровинна индустрия и изтъкна членствата й в редица авторитетни международни организации, свързани с минерално-суровинната индустрия и минната наука.
По статистика на НСИ през 2016 г. добивната индустрия осигурява заетост на над 22 340 души, показател, по който България е на първите места в ЕС. За сравнение, през 2015 г. на трудов договор са работили 24 617 души. Основна причина за намаляването на работната сила в бранша се дължи на освобождаването на работещи в две предприятия в подсектор „Въгледобив“. Около 120 000 души работят в съпровождащите бранша икономически дейности.
Минерално-суровинната индустрия създава 4-5 % от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. „Индустрията е важна за българската икономика и защото е тясно свързана и с други сектори. Доставчици на стоки и услуги за минерално-суровинната индустрия са над 83 000 предприятия, в които работят близо 800 000 души. Секторите, купувачи на продукцията на бранша, обхващат над 26 000 предприятия, които създават заетост за над 300 000 души.“ – допълни проф. Вутов.
За поредна година браншът отчита свиване на международните цени за полезните изкопаеми, продължава и спадът на добива. Общият добив на полезни изкопаеми в страната за 2016 г. възлиза над 97 680 000 тона, което е намаление с 13,1% (или с почти 14 800 000 тона) спрямо предходната година, но е с 9,36% повече  от 2010 г. например.
Положителна тенденция в добивната индустрия  е високата производителност на труда, която е близо 2,5 пъти по-висока от средната за индустрията в страната. Тази тенденция  се дължи на значими инвестиции в дълготрайни материални активи, според Изследователския доклад „Оценка на макроикономическото значение на минерално-суровинната индустрия в България“, изготвен от Фондация „Бауерзакс“ със съдействието на Индъстри Уоч България през 2017 г. Между 2010 и 2014 г. предприятията в минерално-суровинната индустрия са инвестирали над 1 млрд. лв. в най-съвременни машини и оборудване, по данни на Евростат.
„Редица компании от минерално-суровинната индустрия изминаха дълъг път на технологична модернизация и направиха сериозни инвестиции, чрез които се повишава значително ефективността на производството им и се подобряват параметрите на околната среда и здравословните и безопасни условия на труд. Техните постижения и устойчиво развитие в съответствие с най-добрите практики трябва да се дават за пример и да се подкрепят всестранно. В тези предприятия, които са двигателят на бранша, инвестициите в безопасността на труда и грижата за хората отговарят на високи стандарти  и добрите резултати са налице. Водещи в това отношение са „Асарел-Медет”АД „Елаците-мед” АД, „Дънди Прешъс-Челопеч” АД, Горубсо-Мадан, Мини „Марица-изток” ЕАД и др.” – каза проф. Вутов.


Браншът получи поздравления от министър-председателя Бойко Борисов, а в залата на тържественото събрание свои приветствия поднесоха министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, зам.-министърът на енергетиката  Жечо Станков, секретарят на президента Гълъб Донев, ректорът на Минно-геоложкия университет проф. д-р Любен Тотев, президентът на КНСБ Пламен Димитров и други официални гости. Сред официалните гости на празника бяха заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов, заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов и др.


По традиция на събитието бяха връчени награди на БМГК за постигнати високи резултати през изминалата година. Сред наградените компании бе и „Елаците-Мед“ АД, която получи престижната награда за иновации в раздел “Големи предприятия“. Отличието бе връчено от заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков и председателя на БМГК проф. Николай Вълканов на изпълнителния директор на дружеството, инж. Драгомир Драганов.
Наградата  се присъжда за внедрената система   за високоточно позициониране на машините в рудник „Елаците“ ProVision®, с която е надградена   диспечерската система Dispatch® за управление на минните процеси и по-точното им планиране. ProVision® e GPS система за позициониране с точност до 10 см. на всяка една машина – багер или сонда, с което се постига още по-висока ефективност на производствения процес. 


Факти за минерално-суровинната индустрия:


Пряко заети – 22-25 000 души
Заети в съпътстващи дейности – над 120 000 души
Браншът осигурява: 1,3% от общата заетост в страната
4-5% от БВП (в зависимост от международните цени на основните суровини)
Добив на полезни изкопаеми през 2016): 97,68 млн.т., с 13,1%  по-малко от 2015 г.
Обща стойност на произведената продукция за 2016 г. - около 2,6 млрд. лв.
Производителност на бранша: 2,5 пъти по-висока от средната за индустрията в страната
Средна годишна заплата в сектора за 2016: 16524 лв.  с 1,05% повече спрямо 2015 г.


На снимките:
В президиума (от ляво на дясно):  председателят на Българска търговско-промишлена палата Цветан Симеонов; заместник-председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Боряна Манолова, заместник-председателят на Българска стопанска камара Камен Колев, председателят на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия проф. д-р Цоло Вутов, заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков, председателят на Българска минно-геоложка камара проф. дтн Николай Вълканов, министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, председателят на Съвета на ректорите и ректор на Минно-геоложкия университет проф. д-р Любен Тотев, секретарят по социална политика и здравеопазване на президента на Република България Гълъб Донев, президентът на КНСБ Пламен Димитров, председателят на Федерацията на независимите синдикати на миньорите инж. Валентин Вълчев.


Молебена за здраве (от ляво на дясно): съпредседателят на Българската асоциация на производителите на инертни материали и член на УС на БМГК Радомир Чолаков, президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, председателят на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия проф. д-р Цоло Вутов, председателят на Федерацията на независимите синдикати на миньорите инж. Валентин Вълчев, президентът на КНСБ Пламен Димитров, председателят на Българска минно-геоложка камара проф. дтн Николай Вълканов, председателят на Съвета на ректорите и ректор на Минно-геоложкия университет проф. д-р Любен Тотев