За длъжността „Генерален мениджър на НБЛ Виваком ще се борят трима кандидати.


В поставения срок до 17.08.2017 г. включително те изпратиха своите автобиографии и концепции за развитие на Националната баскетболна лига за период от 3 до 5 години и въз основа на тях ще бъдат изслушани пред комисия в състав: Иван Чолаков, Тодор Стойков, Борислав Чилингиров и Борис Стоянов на 21.08.2017 г. (понеделник) от 13:00. След събеседването комисията ще определи името на претендента, който ще заеме постта от началото на предстоящия баскетболен сезон.


 Първият кандидат е Лили Борисова.  Тя е дипломиран магистър по програма ФИФА Мастър (Хуманитарни науки, Мениджъмент и Право в Спорта). През годините се  занимава интензивно с мениджмънт и организационна дейност  като мениджър на отборите по баскетбол - мъже, жени и волейбол мъже като част от екипа на Лукойл Академик и Нефтохимик, административен мениджър на националния отбор на България - мъже, множество баскетболни кампове и събития, както и над 10 Европейски първенства за подрастващи на ФИБА, като част от екипа на БФ Баскетбол.


От 6-7 години работи с федерациите по спортна гимнастика и акробатика, като Главен организационен мениджър, а по настоящем работи с НБЛ за осигуряване на статистика, видео сървър и уебсайт. Нейна е и идеята за за провеждане на мач за СуперКупата на България.


 Вторият кандидат е Любомир Амиорков. Той получава висшето си образование от Националната спортна академия с квалификация „Треньор по баскетбол категория „Б” и преподавател по физкултура и спорт”. Професионален състезател по баскетбол, участник на четири Европейски първенства и треньор по баскетбол на „Овергаз”. За периода 2009-2017 г. работи в Министерството на младежта и спорта. Понастоящем в лицензиран делегат на БФ Баскетбол.


 Третият претендент е професионалният баскетболен състезател Веселин Веселинов. Той завършва висшето си образование в Държавен Университет в Западна Вирджиния, САЩ с образователно-квалификационна степен бакалавър по политология и политология на правителство на САЩ. След това получава и степен магистър по Бизнесадминистрация от Международно Висше Бизнес Училище, Ботевград.


Като професионален баскетболист е бил част от отборите на БК - Левски, БК - Лукойл – Академик, БК-Тимишоара, SCB-Швейцария, Национален отбор на България.