Внедряването на ProVision® в рудник „Елаците“ е един от примерите за постоянните инвестиции в съвременни технологии за увеличаване на автоматизацията и подобряване на ресурсната ефективност и ефикасност в „Елаците-Мед“ АД.



В чест на Деня на миньора “Елаците-Мед” АД получи престижната награда на БМГК за иновации в раздел “Големи предприятия”. Отличието бе връчено от заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков и председателя на БМГК проф. Николай Вълканов на изпълнителния директор на дружеството, инж. Драгомир Драганов.
Ръководството и служителите на “Елаците-Мед” АД и на група ГЕОТЕХМИН с чувство на гордост и удовлетвореност приемат нагарадата,  която е признание за професионализъм и отговорност, за ефективното и устойчивото развитие на компанията.
През изминалата година в Рудодобивен комплекс „Елаците“ успешно беше внедрена нова диспечерска система Dispatch® - съвременен подход за управление на минната дейност.  Чрез нея се постига по-точно изпълнение на планираните дейности, намаляват се разходите и се повишава производствения капацитет на технологичното оборудване. За да бъде постигната още по-висока ефективност на производствения процес, „Елаците-Мед“ АД продължи надграждането със системата ProVision®, също продукт на Модюлар майнинг системс, инк., САЩ.  Това e GPS система за позициониране с точност до 10см. на всяка една машина – багер или сонда. 
С внедряването на ProVision® успешно се контролират разположението и движението на машините, правилното и точно изземване на откривка и руда, както и прецизността на сондажните работи.
Задачите се внасят от инженерите и специалистите по електронен път в подходящ работен формат директно в базата данни на системата ProVision®. При извършване на заданията по места в базата данни  се записват всички завършени действия, както и крайния резултат – точното извършено сондиране, изземването на материал в рамките на ограниченията, постигнатото ниво на минно стъпало и други.
Освен точното изпълнение на задачите от багерите, по изземване на планираните обеми от минна маса с новата система ProVision®, се  постигна и минимизиране на средното отклонение от проектната кота на изгребване. Това може да се смята за абсолютно точно изпълнение на технологичното задание, което води до намаляване на разходите за повторно изземване или насипване на вече приключени работни площадки.
Наблюдението и контролът на производствения процес се осъществява от минен диспечер, който има възможност по всяко време да наблюдава и управлява цялата дейност в рудника от контролния център, както и да извършва корекции и добавки на технологичните задания. Всички специалисти, които имат отношение към изпълнението на тези дейности, могат по всяко време да извършват както контрол, така и корекции и добавки на технологичните задания.
Внедряването на системите Dispatch и ProVision® са пример за постоянните инвестиции в съвременни технологии за увеличаване на автоматизацията и подобряване на ресурсната ефективност и ефикасност в дейността на „Елаците-Мед“ АД.