За пореден път Етрополската духова музика, с ръководител Васил Стоев, взе участие във Фестивала в Жеравна, който се проведе на 18, 19 и 20 август. В оркестъра свирят и трима ботевградски музиканти. За всички тях изживяването бе едно от тези, които остават дълбоко в сърцето, зареждат те с положителна енергия и те карат да се гордееш с произхода си. Това сподели един от музикантите – Александър Пухлев. 


По време на фестивала Етрополската духова музика представи своя богат репертоар, включващ народни хора от всички краища на страната. Сценичните й изяви се редуваха с тези на „100 каба гайди”, тракийски оркестър „Гергьовден” и зурни от Петрич. На финала на пъстрата фестивална програма също звучаха изпълнения на Етрополската духова музика. 


Фестивалът в Жеравна е създаден през 2008 година от Христо Ив. Димитров – хореограф и режисьор на Национален фолклорен ансамбъл „Българе”. Събитието се провежда сред боровата гора на хълма Добромерица край селото. Основната идея на фестивала е тотално откъсване от цивилизация за три дни и връщане към родовите корени, пренасяйки се 150 години назад, както казват организаторите – „в най-българското време”. Задължително и за участниците, и за посетителите е да бъдат облечени в народни носии.