Срещата-събор «Север-юг» в местността Беклемето край Троян е първа от поредицата национални пчеларски мероприятия от такъв характер. Миналата година се състоя на 20 август. Макар и малобройна, имаше и група пчелари от Етрополе.
А има какво да се види и чуе. След откриване на срещата на поляната пред хотела се изнасят лекции по пчеларство от корифеите в пчеларството. Богата е и изложбата-базар. Продават се кошери, дребен пчеларски инвентар, восъчни основи, лекарства за пчелите, пчелни майки, мед и пчелни продукти, както  и специализирана литература. Имаше и нови продукти в пчеларството, като  кошерът с въртящи се рамки, изобретен от унгарския пчелар Лайош Коня, представен от инж. Лукан Луканов, собственик на «Троямед» ЕООД, изключителен вносител на кошера за България, машина за разпечатване на питите преди изцеждане на меда, електрически центрофуги, основи от изкуствен материал, парна и електрическа восъкотопки и др.
През цялото време в една от залите на изложението се изнасят лекции, по въпроси, повдигнати и от пчеларите. На тях те имат възможност да се обръщат директно към лекторите.
Въпреки, че пчеларска среща «Север-юг» не може да се мери по мащабите си с изложенията в Плевен и Добрич, то с право може да се каже, че тя заема достойно място в националния пчеларски календар. Тази година ще бъде на 23 август-събота отново на Беклемето. Да се надяваме, че Дружеството на пчеларитев Етрополе ще организира посещението на повече негови членове. Така както направиха ловците преди няколко дни до м.Узана край Габрово.