В началото на август кметът на общината Иван Гавалюгов е внесъл докладна за промяна статута  на бившата детска ясла в Скравена и детската градина в Трудовец от публична общинска в частна общинска собственост. И двете сгради от няколко години не се използват, рушат се, а сега към тях има проявен инвеститорски интерес.


„За да може да обявим сградите за продажба, трябва да се вземат три решения от общинския съвет – за промяна на собствеността, след това включването им в Програмата за разпореждане с общинска собственост и третото – за определяне на началната тръжна цена. Между всяко от решенията трябва да има 14 дни.  Въпреки че към сградите има проявен инвеститорски интерес, общинският съвет не се събира на извънредно заседание, за да гласува внесената първа докладна” – заяви на днешния си брифинг Иван Гавалюгов.  – Отговорът, който получих от председателя на съвета Любомир Лилов е: „Не мога да събера съветниците”, което е абсурдно. Неговото задължение не е да ги събира, а да свика сесия, решението дали да присъстват на заседанието или не, е на самите съветници. Те трябва да поемат отговорността за бъдещето на двете сгради, които се разрушават пред очите ни” – допълни той.


За спешно решаване на въпроса настоява и кметът на Скравена Методи Драганов. „Инвеститори от София, които се занимават със социални проекти, проявяват интерес да купят сградата на бившата детска ялса. Те искат да изградят в нея дом за възрастни хора. Сградата е много подходяща за тази цел. Построенна е през 70-те години, масивна, с големи тереси с южно изложение, подходяща инфраструктура. От няколко години сградата не се използва и прогресивно се разрушава. Тъй като няма СОТ, в нея често влизат да играят деца, а нощем – роми. Снощи на втория етаж е възникнал пожар. Запален е фотьойл, от него огънят е обхванал врати и прозорци. За щастие искрата не е стигнала до покрива, защото ако той беше изгорял, сградата ще се разруши много бързо” – заяви пред наш репортер Методи Драганов. – Надявам се общинският съвет да вземе бързо решение, за да може сградата да бъде спасена и да се използва. Това ще бъде добре за селото” – коментира още Методи Драганов.