С ведро настроение, хубави пожелания към учениците и техните учители, с празнични програми бе открита новата учебна година в училищата на територията на Ботевградска община. По традиция с особена тържественост бяха посрещнати първокласниците. Най-малките ученици очакваха с трепет и вълнение да прекрачат училищния праг. Техните родители изглеждаха не по-малко развълнувани. 


Първите приветствени думи и благопожелания към учениците и учителските колективи бяха отправени от директорите, които заявиха, че поверените им училища са напълно готови за провеждане на учебния процес.  


На откриването на учебната година в местните учебни заведения присъстваха много гости, сред които бивши учители и представители на общинската и държавна власт. 


Кметът Иван Гавалюгов гостува в ОУ „Васил Левски”. „Мое огромно желание е да се върне старата слава и добрите традиции на обучение в основно училище „Васил Левски“. Затова ще положим всички усилия. Те няма да са само в посока на подобряване на материалната база на учебното заведение. Много е лесно да се направи ремонт на една сграда, но когато ги няма учениците, когато ги няма учителите, когато няма учебен процес – ремонтите са безсмислени. Убеден съм, че с упорита и целенасочена работа, с общи усилия ще успеем да напълним този училищен двор с ученици, както от ромската махала, така и ученици от северната част на Ботевград. Българчета, ромчета…, както е било години наред”, каза кметът в обръщението си към присъстващите. Иван Гавалюгов честити първия учебен ден на учениците и им пожела да бъдат здрави, упорити и ученолюбиви.  


Гости на ОУ „Н. Й. Вапцаров” бяха: Красимир Живков – заместник-министър на околната среда и водите, Стефка Граматикова – секретар на Община Ботевград, Любомир Лилов – председател на Общински съвет – Ботевград, и общинските съветници Петър Петров и Тихомир Найденов. 


„Петнайсети септември е повече от начало на учебна година. Той е празник, като че ли за всички българи. Защото именно на този ден с най-искрени чувства, с вяра и надежда българите се събират в училищните дворове, за да бъдат заедно. Като че ли тази заедност се усеща на този ден, защото в училищните дворове се събират от малки до големи”, каза в приветствието си Стефка Граматикова. Тя прочете поздравителен адрес от името на кмета на общината.


Пожелания към ръководството на училището, учителите и учениците отправи и председателят на ОбС Ботевград.  


Зам.-кметът на Община Ботевград Борис Борисов пожела успешна учебна година на учениците и учителите от ОУ „Кирил и Методий” – Ботевград.  Първият учебен ден в кварталното училище уважи и депутатът Мартин Тинчев. До него бе учителят от Ботевград Иван Николов, който наскоро спечели конкурса за главен експерт по физическо възпитание и спорт в Регионално управление по образование – София регион. 


На старта на учебната година в ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров”, ПГТМ „Христо Ботев” и ТПГ „Стамен Панчев” присъстваха съответно Николета Иванова – началник отдел „Хуманитарни и социални дейности”, и зам.кметовете на общината Румен Христов и Цветелин Цветков. 


Във всяко местно учебно заведение бяха прочетени поздравителни адреси от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, от кмета на Община Ботевград Иван Гавалюгов, от председателя на ОбС Любомир Лилов и други официални лица и организации.  


Да припомним, че днес училищният звънец удари за 316 първокласници в Община Ботевград. Как бяха посрещнати те, освен от снимките, може да видите и от видеоклипа под текста, с който botevgrad.com честити новата учебна година на всички ученици, на техните учители и родители. На добър час!