Община Ботевград днес отбеляза Европейската седмица на мобилността с детски спектакъл „В страната на знаците“ от Валентин Балабанов, изпълнен от театрална формация „Малчуганче“. В инициативата се включиха децата от всички детски градини в Ботевград, както и част от техните учители. Чрез песни, танци и игри малчуганите още веднъж си припомниха колко са важни пътните знаци и какво се случва, когато не се спазват. Постановката е дарение от Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“.


Европейската седмица на мобилността (ЕСМ) се провежда всяка година в периода 16-22 септември . Целта й е да насърчи европейските общини да въведат и подпомагат устойчивия транспорт. През 2017 година „Европейската седмица на мобилността” се фокусира върху  „Чиста, споделена и интелигента мобилност“, а мотото е „Заедно стигаме по-далеч“. 


През 2000 г. инициативата Ден без автомобили стартира като европейска инициатива, която дава на градовете възможност да покажат своята ангажираност с проблемите, свързани с опазването на околната среда. След успеха на тази проява, всяка година, от 2002 г. насам, в периода 16 – 22 септември, се провежда Европейска седмица на мобилността. Повече от 400 общини от 23 страни участваха в първото издание на инициативата. Популярността й расте с всяка изминала година и тя се радва на висока обществена подкрепа. През 2016 г. общият брой на участващите общини беше рекорден – 2427 в целия свят, според данни на Изпълнителната агенция по околна среда.