Първият сигнал до botevgrad.com за некачествено саниране бе подаден днес от блок №9 в ЖК Саранск” - Ботевград. Оплакването е онагледено със снимков материал, предоставен от Иван Доков, живеещ в същия блок. Той сподели откровено, че е разочарован от работата на фирмата – изпълнител на проекта, който се реализира по националната програма за прилагане на мерки за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Според него работниците въобще „не разбират от тази работа, а и няма кой да им каже какво точно трябва да правят”. По негови думи те дори не разполагат с необходимия набор от инструменти за такъв вид строително-монтажни дейности. „Вместо с макетен нож, режат изолационния материал с мистрия”, сподели още нашият съгражданин. Той изрази съмнение, че за един от входовете на блока дори се използва некачествена изолация, тъй като се люпела и изглеждала като обгоряла.  


Снимките, които получихме от нaшия съгражданин, изпратихме на общината. Оттам съобщиха, че и при тях също има постъпили сигнали, и то не един и два, за некачествено саниране. По всеки един и извършена проверка. Това е станало повод общинското ръководство да свика вчера среща с представители на фирмите-изпълнители на проектите, както и със строителния надзор. Те са  уведомени, че ще трябва да отстранят дефектите от санирането за своя сметка.


От общината апелират към гражданите, живеещи в блоковете, които в момента се санират по националната програма, при съмнения за некачествени строително-монтажните работи, да подават сигнали и в общинската администрация . Всяко оплакване ще бъде проверено на място.  Освен това ежедневно тези блокове се обхождат с дрон. Благодарение на съвременното техническо средство общината има възможност да проследява в реално време и да заснема как се реализират дейностите по проектите.