Първият мач от втория квалификационен кръг на турнира за Купата на ФИБА Европа между Балкан и унгарския Фалко Вулкано Енергия, игран тази вечер в Арена Ботевград, завърши с минимална загуба на зелените с 1 точка - 95-96. С оглед на показаното през цялата среща това бе максималното, което можеха да направят домакините. В последните минути те се възползваха от успокоението на унгарския тим, който имаше двуцифрен аванс, и с отлична серия от 13-0 успяха да го смъкнат само до една точка.


Любопитното е, че Балкан бе напред в резултата само 31 секунди, докато гостите водеха в продължение на 37 минути и 39 секунди. А в мача се получи само едно равенство.


Тази първа среща между двата тима отново бе белязана с традиционното слабо начало на Балкан, който още в 5-та минута имаше пасив от 8 точки - 8-16. Веднага след това домакините направиха серия от 9-2, която ги изведе напред с 19-18 в 8-та минута, но първата четвъртина завърши с 5 аванс за Фалко - 23-28. Зелените загубиха с 5 разлика и втората част - 21-26, и на полувремето резултатът бе 54-44 за Фалко Вулкано.


Не бе добър за Балкан бе и третият период, въпреки че го спечели с 24-22. В началото на последните десет минути зелените намалиха до 7 точки, но със серия от 8-0 Фалко отново направи преднината си двуцифрена и тя продължи да расте, достигайки до 14 точки. Грешки на  гостите в последните три минути доведе до оформяне на крайния резултат от 95-96, което все пак остави известни надежди на Балкан за реванша след седмица в Сомбатхей.


Победителите имат страхотен процент при стрелбата от тройката - 60, като вкараха 15 от 25. Това обаче се дължи и на недобрата защита на Балкан, която се пропукваше лесно през по-голяма част от мача - и отборно, и в играта един на един. За 3 точки Балкан има 31 процента - 6 сполучливи от 19 шута. За 2 точки двата отбора имат абсолютно еднаква успеваемост - 33/58 срещу 34/60, такава е и тази от наказателната линия. Равенство има и в грешките - по 12, и в пресечените пасове. Балканци имат овладени 10 борби повече, гостите пък са с 6 повече асистенции.


Отличен мач за Балкан изигра Девин Брукс. Той отбеляза 30 точки, има 9 борби и 6 асистенци и е с най-висок коефициент на полезност. Силно играха и Игор Кесар и Павел Иванов, които вкараха по 18 точки. С 13 е Брандън Фортънбъри, 8 има Уошингтън, 6 - Хоутън.


За Фалко над всички бяха двамата американци в състава. Бившият играч на Рилски спортист Джулиън Норфлийт отбеляза 22 точки с 5 тройки от 8 опита, а Дерин Говънс е с 20 точки и 5 асистенции. По 15 точки прибавиха черногорецът Милош Борисов и унгарският национал Золтан Перл, 9 има сръбският център Иван Жигеранович.