Граждани от различни възрастови групи проявиха интерес към семинара “Ботевград – първият уикиград в България". Събитието се състоя вчера – 11 октомври, в градската библиотека “Иван Вазов“. Сред присъстващите бяха кметът Иван Гавалюгов, зам.-кметът Борис Борисов, Стефка Граматикова – секретар на общината, и Спасимир Пилев – дългогодишен редактор и администратор на Укипедия България.


Иван Гавалюгов благодари на хората, дали идеята за реализиране на иновативен проект, чиято цел е създаване на свободна онлайн енциклопедия за всички значими културни и природни обекти, исторически места и бележити личности, свързани с Ботевград и населените места около него. 


“Смея да твърдя, че основната роля имат хора, пряко свързани с община Ботевград, живеещи или родом оттук. Така че тълкованието и разбирането на това, че община Ботевград е инициатор и организатор, не трябва да се заключва в рамките на общинска администрация. Нашите заслуги, не искам да ги омаловажавам, но са сравнително скромни в сравнение с това, което свършиха много други наши съграждани, а и хора – приятели на община Ботевград“, каза още Иван Гавалюгов. 


Кметът подчерта, че тази инициатива е показателен пример за това как доброволци, обединени от една полезна кауза могат да работят заедно и с общинска администрация, и с институциите, и с различните организации на територията на общината. Той пожела ползотворна работа на целия екип от доброволци, които ще направят така, “че нашият град да стане по-разпознаваем, по-известен и да има доста по-адекватно присъствие в един паралелен, дълбоко навлязъл в нашето ежедневие свят – този на онлайн информацията“.


Какво представлява всъщност Уикипедия и как доброволците могат да се включат в реализирането на проекта “Ботевград – първият уикиград в България“ – разяснени Спасимир Пилев. 


Уикипедия е електронна и онлайн базирана енциклопедия, която се променя във всеки един момент. Създава се на 299 езика. 


Най-важно е, когато се пишат статии в нея, да се цитират благонадеждни източници. Ако липсват такива, информацията не се приема за достоверна. Всяка статия има история, отразява се кой, кога и какви промени е направил в съответната публикация. В историята на статията се вижда кой е авторът и с какво е допринесъл. Авторското право се следи много стриктно, най-вече за публикуване на снимки и видео. Те трябва да бъдат собствено дело. Ако се снимат паметници или сгради на архитекти, които са живи или са починали преди по-малко от 70 години, върху тях има авторски права, което също е важно да се знае. 


Снимките трябва да бъдат информативни, с тях да се илюстрират статии. Селфи-та и други подобни – не са препоръчителни. 


Не се допуска публикуване на материали с порнографско съдържание, насилие над хора и над животни и накърняващи човешкото достойнство. 


Отредено е място – “Беседа“, за коментари и въпроси. Не винаги обаче информацията в Уикипедия е на 100% достоверна, подчерта Пилев.


За Ботевград е създадена страница - wik.pe/wikibotevgrad, в която има списък със съществуващи статии за различните населени места, но те могат да бъдат допълнени. Изброени са и обектите, за които няма публикации. Сред тях са средновековната крепост Урвич, Исторически музей – Ботевград и други.


Всеки, който желае да участва, трябва да си направи регистрация – потребителско име, парола и електронна поща, като последната не е задължителна. 


Пилев информира аудиторията, че за последната една година статията за Ботевград е посетена над 25 000 пъти. С добавянето на допълнителна информация се очаква повишаване на посещаемостта. 


За най-активните доброволци в проекта са предвидени награди. А самият проект ще бъде реализиран на три етап. Това съобщи секретарят на Община Ботевград Стефка Граматикова.


“Всеки етап ще има конкурсен характер, защото искаме да мотивираме нашите доброволци. За целта ще бъдат раздадени награди в три категории: за най-добра статия, съответно за първо, второ и трето място; за най-добра фотография, също за първо, второ и трето място; специална награда за най-добър превод на статия на английски език “, информира тя.


Първият етап ще се проведе до края на ноември. Той се посвещава на празника на Ботевград – 29 ноември, когато се навършват 140 години от освобождението на града от турско робство. Вторият етап ще приключи на Националния празник – 3-ти март. Финалният трети етап ще бъде на 24 май – Ден на българската култура и просвета и на славянската писменост. Тогава общината ще връчи още две специални награди – една индивидуална – за най-активен участник през всичките етапи на инициативата, а другата - за институция с най-активно участие. 


Основните награди ще бъдат таблет, флашка, книга, фотоапарат, албум, но ще има и изненади. Това съобщи още Стефка Граматикова 


На 18 октомври от 10 и от 14 часа, отново в сградата на библиотеката, ще се проведат обучения на желаещите да участват като доброволци в проекта “Ботевград – първият уикиград в България“.