Събитието е по повод 36 години от обявяването на Правец за град.

Една изложба с по-различен поглед и по-различна гледна точка, представена от Исторически музей-Правец.
Представяме наследство, традиции и  паметници, отразени в картини и предмети. Наследство, намерило изражение в изкуството. За първи път показваме уникални картини и експонати от колекцията подаръци, дарявани на българската държава и на Тодор Живков като държавен глава, по повод 1300 години България през 1981г.
Един оригинален авторски поглед на творци от различни страни, представен чрез разнообразни художествени техники и похвати - маслени бои, смесена техника, акварел, пастел, батик, дърворезба, рисунки върху лаково дърво, стенни килими - гоблени.
Ще усетите магията на  Ангкор Ват, смятан за най-големия индуистки храмов комплекс и религиозен паметник в света, датиращ от XIIв., „град на храмове“, образец на високия класически стил на кхмерската архитектура, включен в листата на световното наследство на ЮНЕСКО, едно от новите седем чудеса на света.
Ще се озовете между „Традицията и съвременността“ на Аид Якуби, Сирия, в „Нощ за разстрели“ на Рафаел Кармония, Испания. Ще се разходите в Бангладеш през 1975 г. и в Братислава на Владимир Вестеницки, в  Цариград през  1892 г., под „Античните колони на Измир“ на Елза Гоева.
Ще се потопите в очарованието на стария Париж и романтизма на старата Венеция. Ще се докоснете до изкуството на автори като Юлиус Немчик, Мария Суарес, Никола Манев, А.Фишарек.
Ще бъдете впечатлени от руската миниатюрна лакова живопис, пресъздаваща хора-герои от руския фолклор, характерните руски пейзажи и образи на светци върху уникални авторски произведения в стил Палех и Федоскино.
Ще видите оригинално изкуство на аборигените в Австралия  върху кора от дърво от 1907г . Дърворезбени пана от Шри Ланка и Гана ще ви потопят в магията на Африка и Азия.
В изложбата присъстват уникални рисунки върху керамична плоскост. Експонатите в изложбата са не само произведения на изкуството, но сами по себе си са уникати, изключителни образци на българското и чуждестранно изкуство. Това сподели Татяна Борисов – директор на Исторически музей – Правец.

Официалното откриване на изложбата ще се състои на 16 октомври(понеделник) от 17.30 часа в сградата на Исторически музей-Правец. Експозицията ще бъде изложена през месеците ноември и декември. Заповядайте!