Професор Марин Дринов нарича читалищата "съсредоточия на най-просветените и най-деятелни за напредъкът на народността ни български сили." Те възникват и се утвърждават като показател за българщината там, където съзнанието за българската наука е живо. Един от тези центрове е Панагюрище.
На 14 октомври – празничния Петковден, в театралния салон на  панагюрското читалище „Виделина-1865“, стари градски песни възпяха чувствена любов и горестна обич на  Втория  национален фестивал на старата градска и шлагерна песен „Нежни спомени”.
Събитието беше открито от Нора Кунчева, която е член на читалищното настоятелство. От красивата сцена – дело на секретаря на читалището Ирина Пелтекова, г-жа Кунчева приветства присъстващите и припомни, че “тази музика има своето специално място в съкровищницата на България и присъства във всеки един етап от живота ни”.
На сцената се изявиха повече от 200 души в 20 вокални групи, 6 вокални дуети, 1 трио и 6 индивидуални изпълнители от всички краища на България.
Домакините от Панагюрище – ВГ “Радеан” към НЧ “Виделина-1865”, с ръководител Анета Калпакова откриха мероприятието.
За разлика от първото издание на фествала, второто бе с конкурсен характер. Изпълнителите бяха  оценявани от жури с председател Силвия Ненкова – солист на ансамбъл, вокален педагог и ръководител на групи за стари градски и шлагерни песни. Членове на журито : Цвятко Ненков – диригент на оркестъра на ансамбъл “Пазарджик” и Марияна Пепелянкова – фолклорист и вокален педагог.
Всички вокални групи, дуети и индивидуални изпълнители  получиха плакети и грамоти за участие. Класиралите се на  първите три места групи получиха купи и  медали. Бяха връчени специални награди на фестивала -  награда за артистично присъствие, за най-малък изпълнител и за костюми в стила на старата градска песен
Изпълненията на ВГ“Оренда“  бяха отличени с две награди – сребърен медал и специалната награда за артистично присъствие.
Като състав към НЧ“Тодор Пеев-1871г.“  с участието си  във фестивал „Нежни спомени“   ВГ“Оренда“ отбеляза своята осма изява в събитие от  конкурсен характер.
Текст и снимки: Петя Цекова