Родителите  вдигат къщи за гости, а дъщерята печели помощи за пасища

Христина Стойкова, шеф на служба "Земеделие" за София – област се е възползвала от поста си, за да съдейства на фирми на дъщеря си и на родителите си.

През 2012 г. Стойкова лично председателства комисията, която разрешава на фирмата "Брейн Комерс" да превърне близо 9 декара ниви в с. Алдомировци, община Сливница, в площадки за жилищно строителство. Особеното в случая е, че собствениците на фирмата, получила "да" за промяна на предназначението на земеделските имоти, са Вичо и Ирена Стойкови - родители на агроначалничката. После въпросната "Брейн" получава и субсидии за строителство по Програмата за развитие на селските райони. Стойкови са взели близо 400 000 лева помощи по прословутата "неземеделска" мярка 311 от ПРСР, за да вдигнат три селски къщи за гости. Не е ясно дали въпросните къщи, субсидирани с европари, наистина посрещат гости, или са за лично ползване.

Христина Стойкова не отрича, че е подписала промяната на предназначението на нивите, поискана от родителите й. "Да, председател съм на комисията, но тя се назначава от министър", заявява тя пред Нова тв.

Елен - дъщерята на Христина Стойкова, също се оказва в агробизнеса, разкрива тв репортажът. Младата дама още като 19-годишна се е регистрирала като земеделски производител и макар че не отглежда животни, е взела под наем над 1300 декара пасища в землището на Челопеч и получава за тях евросубсидии. В тв репортажа Елен Стойкова обяснява, че не се занимава лично с пасищата: "Имам хора, които се занимават с това нещо", казва тя.

Елен Стойкова е собственик на фирмите "Хербапол" и "Агро Криейт" - дружества, които редовно кандидатстват за финансиране по Схемата за единно плащане за площ, а протоколите от теренните проверки се правят от подчинени на майка й Христина Стойкова служители така, че дружествата да бъдат одобрени за подпомагане. Това гласи сигнал, подаден още преди година и половина до Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси /КПУКИ/.

"Подала съм си декларация за конфликт на интереси. Имам 3 деца и е напълно нормално да не мога да изхранвам цялото семейство. Дъщеря ми е на 25, синът ми е на 27, малката е на 10. Нормално е всеки да има фирми и да работи", оправдава се пред Нова тв Христина Стойкова.

В решението, с което КПУКИ се произнася по сигнала срещу чиновничката, обаче пише съвсем друго: Х. В. С. не е подала декларация по чл. 12, т. 4 от Закона срещу конфликт на интереси и "не се е отстранила от упражняване на правомощията си по служба". С други думи, държавната служителка е прикрила роднинските си връзки и е действала в нарушение на закона. И така, комисията установява, че Стойкова наистина е подпомагала бизнес начинания на свои роднини и че е нарушила закона. Но на 28 септември комисията прекратява разследването, без да наложи санкции, тъй като установява, че давността на нарушенията вече била изтекла.


Днес стана ясно, че Христина Стойкова е била уволнена.