Месеците октомври и ноември са най-подходящи за поставяне на противогрипна ваксина, поради това че организмът има достатъчно време да изгради имунитет и че хората все още са здрави, което задължително условие за ваксинация. 


Противогрипните ваксини намаляват значително тежките усложнения след боледуване, защитават живота на хората от рисковите групи – хронично болни, възрастни хора над 65 години и деца. Ваксинирането е особено препоръчително при: хронични белодробни заболявания – хроничен бронхит, астма, туберкулоза и други.; хронични сърдечно-съдови заболявания – хипертония, сърдечна недостатъчност, прекаран инфаркт и др.; хронични бъбречни заболявания; имунодефицитни състояния; метаболитни заболявания като диабет например. 


Противогрипната ваксина не се препоръчва при лица с данни за алергия към яйчен белтък, лица, при които при предходно приложение тя е предизвикала алергична реакция, по време на остро заболяване, протичащо с или без повишена температура, кашлица, хрема. Не се прилага и при кърмачета под 6-месечна възраст. 


Поради високата изменчивост на грипния вирус, противогрипната ваксина трябва да се поставя ежегодно, тъй като съставът на грипните ваксини всяка година е различен.  Всички противогрипни ваксини съдържат актуални грипни щамове, препоръчани за северното полукълбо от Световната здравна организация /СЗО/. За сезон 2017/2018 г. в състава на противогрипните ваксини са включени следните щамове: A (H1N1) Michigan /45/2015 – подобен щам; А(H3N2)Hong Kong/4801/2014 – подобен щам; B /Brisbane/60/2008 – подобен щам. В състава на четиривалентните ваксини, освен изброените щамове , препоръчани от СЗО, е включен и още един щам от грип Б – B /Phuket /073/2013. 


Имунитетът срещу грип се изгражда за около 20 дни и трае цяла година, като най-силен е през първите шест месеца от поставяне на ваксината


След закупуване ваксината се съхранява в хладилник, в сектор с плюсова температура /от +2С до +8С/. Противогрипната ваксина се поставя интрамускулно на ръката и най-добре да се приложи в кабинета на личния лекар. Може да се постави в Имунизационния кабинет на РЗИ София област, който се намира на бул. „Акад. Иван Гешов” №15 в София.