По този начин и движението в посока София ще се осъществява нормално и няма да има проблем със зимната поддръжка на съоръжението, информира министър Нанков и допълни, че останалите ремонти по магистралата ще продължат напролет. Министърът бе категоричен, че снегът няма да наруши графика на ремонтите. „Ще създадем необходимата организация, за да не допуснем затруднения в движението.


Зимното поддържане остава чувствителна тема, колкото и да сме подготвени, защото институционално сме направили организация и координация с други компетентни ведомства и това е максималното, което държавата може да направи. Колкото и добре да се поддържат пътищата през зимата, винаги недоволните ще недоволстват. Но не трябва при тежки атмосферни условия да се създават кризисни ситуации. Ако е необходимо, ще затваряме пътища, за да не допускаме навлизане в опасни участъци“, коментира още Нанков и отбеляза, че така е прието и в почти всички страни от Европа.


Пътна полиция в момента извършва масирани проверки за готовността на българските автомобили за посрещане на зимния сезон. Шофьорите трябва да привеждат автомобилите си в изправност и готовност за зимния сезон, включително и зимни гуми. При последните инциденти със заснежени пътища е установено, че 70% от автомобилите са били с летни гуми, независимо от масираната информационна кампания за влошаване на времето, коментира още той.