За тези, които са гледали тази вечер директното излъчване на мача между унгарския Кьорменд и Балкан от група Д на турнира за Купата на ФИБА Европа, думите са абсолютно излишни. За онези, които не са - Балкан загуби след петминутно продължение с 90-86, след като водеше дълго време в резултата, а 8 секунди преди края на редовното време бе напред с 3 точки - 74-77.


Отборът ни обаче допусна недопустимото - да му вкарат тройка, и то със сирената. И то не от кой да е, а от унгарския национал Чаба Ференц, който ни надупчи и в Ботевград при поражението с 84-83, когато вкара 6 тройки от 9 стрелби и авансът на Балкан от 18 точки просто отиде на вятъра. Сега трябваще просто един знак от треньорската скамейка да бъде направено нарушение преди стрелбата и мачът свършваше в полза на Балкан.


Не се получи. За кой ли път. Един голям треньор преди десетилетия бе казал, че когато отборът ти води на полувремето с 20 точки, то заслугата за това е на играчите. Но когато  в края загуби, когато води с малко, то отговорност за това носи треньорският щаб.


С тази забранена тройка мачът отиде в продължение, в което домакините бяха по-уверени и спечелиха. Въпреки по-добрата игра на зелените почти през цялата среща. В нея те бяха без контузения Брандън Фортънбъри, дори за секунда не взе участие и Павел Иванов, с прблеми бе и Дейвид Хоутън. Вярно е, че и за домакините от Кьорменд не игра техният лидер Ерик Фанинг.


Балканци наистина играха силно. Но след този злополучен финал - просто язък за страхотната игра на Венци Петков, отбелязал 25 точки с 6 тройки от 8 опита, за тази на ДеВон Уошингтън - 18 точки и 8 борби, и на Дейвид Хоутън - дабъл-дабъл от 12 точки и 12 овладени топки. С 10 точки е Христо Захариев, по 9 точки имат Игор Кесар и Девин Брукс.


За Кьорменд, който си осигури преминаване в следващата фаза на турнира, заедно с Керавнос, Чаба Ференц реализира 19 точки, с по 16 са Райт и Холинс, по 13 вкараха Тойо и Дейвис.