Уникални изделия от дърворезба представя нашият съгражданин Милко Влайков в своята самостоятелна изложба, подредена на втория етаж в Исторически музей – Ботевград. Сред експонатите е красива детска люлка с лирични ажури и пластични украси, показвана на изложба във Франция.


Изложбата бе открита тази вечер в присъствието на много гости – близки, приятели на автора, които също се занимават с дърворезба, и любители на този вид изкуство. Те бяха приветствани от директора на музея Рени Петрова. От своя страна тя даде думата на Десислава Иванова – екскурзовод, да представи изложбата.


„Творческия свят на Милко Влайков е самобитен, изненадващ, провокиращ. Той е израз на необикновено богата душевност, която предстои да преоткриваме като част от родовите ни корени, като начин да оцелеем сред омразата, завистта, болката, нещастието, усещането за самота. Тя е онзи допир с родното, който ни отпраща в бащината къща, очакваща да ни приласкае като пристан, в който неминуемо сме желани и безкрайни обичани”, каза Десислава Ивановa.


Милко Влайков е наследил дарбата да вае от дърво от своя баща, който е бил мебелист. Впоследствие развива творческите си умения при Павел Пацов. На откриването на изложбата присъстваха и други ученици на Пацов. Към тях Милко Влайков отправи призив - след време да подредят съвместна изложба в памет на своя незабравим учител.


Освен че се занимава с дърворезба, Влайков рисува и пише разкази. „Няма его на велик художник. Тихо, ненатрапчиво дарява оптимизъм и обич към типично българското, като възрожденските резбари. Те често забравят да напишат името си, но слънцата им топлят отвъд времето, а цветята, родени от любовта им към родната земя, красят ярката им душевност, като частица от културното многообразие на човечеството”, каза още  Десислава Иванова при представянето на автора. От името на екипа на музея тя пожела на дърворезбаря да продължава да твори и да радва другите с красотата, която създава.