В късния следобед днес, 9 ноември, в Комплекс „Етрополия” в Етрополе Геотехмин ООД и Елаците-Мед АД организираха за шеста поредна година културно събитие в рамките на Програмата си за корпоративна социална отговорност „Култура и национална идентичност“, водени от желанието да поддържат живи историческата памет и националното самочувствие, отстоявани с десетилетия.
Събитието е по повод Деня на народните будители и започна с прожекцията на филма 
„Съкровища от миналото – животът и трудът на хората от моя край“ с наградените творби на учениците от конкурса тази година.
Филмът е качен и нашите читатели могат да го видят на  специално създадената страница на  инициативата: http://www.kulturainatzionalnaidentichnost.bg/konkurs-2017
След  това Венета Гергова – директор „Административни и туристически дейности” определи значимостта на осъществяваната Програма за корпоративна социална отговорност „Култура и национална идентичност“, същината на меропритието и представи участниците и гостите.
В приветственото си слово директорът на Рудничен комплекс „Елаците” инж. Валентин Цацов каза: „За шеста поредна година ние се събираме с вас на такива събития в дните около Деня на народните будители, за да поддържаме живи историческата памет и националното самочувствие, отстоявани с години и десетилетия. Принос за това имат стотици и хиляди книжовници, просветители, учители и борци за национално освобождение, вдъхвали вяра в собствените сили на народа за предизвикателствата, пред които ги е изправял неведнъж пътят на историята... На представителите от седем училища, участвали в конкурса „Съкровища от миналото - животът и трудът на хората от моя край“, ще подарим книжката, която отпечатахме, с наградените творби на учениците. Участниците са от първи до седми клас в училищата от района на концесионна дейност на Елаците-Мед... По утвърдена вече традиция, ние, от Геотехмин ООД и Елаците-Мед АД, ще направим дарения на училищните и читалищните библиотеки в регионите, като по този начин продължаваме да споделяме ценностите на нашата култура и да подпомагаме тези, които търсят знания.” 
Събитието беше подходящ повод за представяне на книжка 12 от поредицата „Омайничета” с творби на участници в литературния кръжок”Христо Ясенов”  към НЧ „Тодор Пеев-1871” с ръководител Евгения Христова.
Присъстващите млади автори четоха свои стихотворения, които бяха посрещнати с аплодисменти и възхищение от възрастта и таланта на тези ученици.
Всички присъстващи на културното мероприятие получиха екземпляр от „Омайничета” 12.
По утвърдена вече традиция Геотехмин ООД и Елаците-Мед АД  направиха дарения на книги по повод Деня на народните будители за училищата в Община Етрополе и НЧ „Тодор Пеев – 1871“. 
На представителите от СУ "Христо Ясенов"  и ОУ „Христо Ботев“ -  партньори на конкурса „Съкровища от миналото – животът и трудът на хората от моя край“ им беше подарена и книжката с наградените творби на учениците тази година. Книжката  разкрива таланта и неподправените емоции, с които ученици от 1 до 7 клас са претворили събития и традиции в творбите си.
Екземпляри получиха и танцьорите от ТА „Балканска младост” с ръководител Калинка Пушкарова, които обогатиха събитието с изящните си и професионални изпълнения на български народни хора.
На събитието присъстваха инж. Валентин Цацов – директор на Рудничен комплекс „Елаците”, Диана Марини - експерт „Връзки с обществеността“ в „Геотехмин“ ООД , Венета Гергова - директор на Дирекция " Административни и туристически дейности" Елаците -Мед АД, Росица Христова -заместник-кмет на община Етрополе, Христо Андреев - председател на читалищното настоятелство на НЧ "Тодор Пеев-1871", служители на Геотехмин ООД и Елаците-Мед АД, служители на общинска администрация, директорите на детските заведения и на училищата, участвали в конкурса „Съкровища от миналото - животът и трудът на хората от моя край“ - Мила Манчева, Десислава Найденова, Иван Иванов, директорът на музея Наталия Цветкова, представители на  общински институции, дейци на просветата и културата на Община Етрополе, представители на местните медии.