Тази вечер баскетболистите на Балкан победиха Берое с 87-80 /28-15, 18-23, 21-21, 20-21/ в мач от 6 кръг на НБЛ. Това бе техен пети пореден успех от началото на шампионата.


Балкан не позволи на гостите да поведат нито веднъж в мача. Още след първата четвъртина домакините водеха с двуцифрена разлика - 28-15. В 17-та минута тя достигна до 16 точки, но в оставащите до края на периода минути Берое направи серия от 8-0 и намали на 8, като резултатът на полувремето бе 46-38 за Балкан.


По подобен начин се разви и третият период, който завърши 21-21 и разликата от 8 точки се запази. Най-интересното се случи в последните десет минути. Стрелбата на Балкан секна, като в същото време беройци чрез отличните в този мач Янев и Дейвис започнаха да намаляват изоставането си и пет минути преди края то вече бе само 2 точки - 71-69. Балканци отвърнаха с добра серия и само за две минути отново имаха двуцифрен аванс - 83-71, до края гостите успяха само да намалят до 87-80.


Балкан имаше малко по-слаб процент стрелба - 41% срещу 26 на Берое, но домакините бяха по точни зад дъгата - 10 от 32 /31%/ спрямо 4 от 21 /19%/ на Берое. Минимално бе предимството на победителите при борбите и асистенциите, но беройци направиха два пъти повече грешки - 17 срещу 8 на Балкан.


Много силен мач за Балкан изигра Христо Захариев, който стана топреализатор с 22 точки. ДеВон Уошингтън отбеляза 20 точки, а Девин Брукс е с дабъл-дабъл от 17 точки и 12 овладени топки. С по 11 точки са Павел Иванов и Венци Петков.


За Берое над всички бе националът Александър Янев - той отбеляза 31 точки и има 9 борби. Силно се представи и Алекс Дейвис с 22 точки и 11 борби.


На пейката на Берое бе новото попълнение на отбора от Стара Загора, за което botevgrad.com научи, че се казва Нума Бару от Кот д'Ивоар. Той е висок 205 см и е роден 1988 година.


Небойша Видич, треньор на Балкан: Срещу нас отборът на Берое се представи значително по-добре, отколкото в предишната си среща. Смятам, че контролирахме развоя на мача, въпреки известни колебания, вследствие на които допуснахме лоши серии. Според мен това се дължи и на понатрупаната умора от цикъла сряда-събота, в който играем. Все още има много неща, които трябва да подобряваме.


Любомир Минчев, треньор на Берое: Поздравявам съперника, в този мач игра по-добре от нас. Едно от основните неща, които си бяхме поставили като цел бе да лимитираме борбата на Балкан в нападение, тъй като тимът се представя добре под противниковия кош в последните си мачове. Но не успяхме, още първото полувреме изоставахме значително по този показател. Направихме и повече грешки, които в края се оказаха решаващи.


В другия мач от днес Рилски спортист победи Ямбол със 101-75. А вчера Черно море Тича, вече в пълен състав, постигна първия си успех, побеждавайки във Варна Академик Бултекс 99 с 81-71 . В Правец Лукойл Академик се наложи над Спартак Плевен 105-78.