Провежда се втората част на акция "Зима"


В дните на кампанията „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”, насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо тях,  пътните полицаи осъществяват засилен  контрол върху поведението на пешеходците на пътя. Униформените ще следят и за толерантното отношение на водачите на моторни превозни средства спрямо пешеходците.


Най-застрашени да бъдат блъснати от автомобил през есенно-зимния период са  възрастните пешеходци, носещи тъмни връхни дрехи или имащите опасния навик да пресичат  пътното платно където и да било, без да изчакват преминаването на приближаващите автомобили. Пешеходците са най-застрашени в периода  от настъпването на сумрака, в тъмната част на денонощието. Злополуки с тях възникват между 17.00 и 20.30 часа, сочи статистиката. Причините най-често са съчетание на  несъобразена скорост на водачите и неправилно движение и присъствие на пешеходците на платното в същия момент.


Бъди видим през зимата и в тъмното, съветват пътните полицаи и припомнят задължения на пешеходците, съгласно Закона за движение по пътищата:


∙Като пешеходец обличай светли връхни дрехи или използвай светлоотразителни елементи.


∙Като пешеходец се оглеждай и ослушвай често особено ако си с шапка или качулка.


∙Като пешеходец се движѝ по тротоара или банкета (чл.108, ал.1).


∙Като пешеходец, когато няма тротоар или банкет, се движѝ по платното за движение, противоположно на движението на пътните превозни средства, по възможност най-близо до лявата му граница (чл.108, ал.2, т.1).


Глобата е 20 лв (чл.184, ал.3).


∙Организирана група деца на възраст до 10 години може да се движи САМО по тротоара или банкета, като първото и последното дете носят светлоотразителна жилетка, и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се води най-малко от две лица на възраст над 18 години. При пресичане на платното за движение водачът на групата е длъжен своевременно да подаде сигнал с палка „Стоп! Деца“, с червен флаг или с ръка, за да спре движението на пътните превозни средства (чл.112, ал.1).


Глобата е до 30 лв за водача на организираната група пешеходци (чл.184, ал.1, т.1).


ВАЖНИ ПРЕПОРЪКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ КЪМ ПЕШЕХОДЦИТЕ:


∙ Не бързайте да пресичате! Избирайте осветени участъци от пътя! Изчаквайте автомобилите, които приближават да преминат първи – водачите на автомобили забелязват пешеходците значително по-късно.


∙ Избягвайте да се движите по пътното платно! Ако все пак се налага, трябва да сте плътно вляво на платното срещу автомобилния поток или на банкета, ако има такъв!


∙ Пазете се при намалена видимост! Пазете се от застигащи ви автомобили! Помнете, че водачите на приближаващите автомобили ви виждат много по-късно, отколкото предполагате.


∙ Бъдете предпазливи при хлъзгава настилка! Не започвайте пресичане на заледено или заснежено пътно платно! Помнете, че движението през заледен и заснежен участък е значително по-бавно и за пешеходци, и за автомобили, а спирачният път на превозното средство е удължен.


∙ Бъдете търпеливи на спирките на масовия градски транспорт! Не подхождайте към автобуса или тролейбуса преди да е спрял! Не се опитвайте да догоните потеглящия автобус! При слизане не бързайте веднага да пресечете пред автобуса!


∙ Създайте си добри условия за наблюдение на пътната обстановка и възприемане на останалите участници в движението! Бъдете нащрек! Дебелите връхни дрехи ви правят по-бавни и трудно подвижни, ограничава възможностите ви.


∙ Станете видими за останалите участници в движението по пътищата! Снабдете се със светлоотразителни елементи или използвайте светлоотразителна жилетка. Помнете, че когато сте с тъмни дрехи, сте трудно забележими и рискът от настъпването на пътен инцидент е много по-голям.


За всички водачи на пътни превозни средства е изключително важно да намаляват скоростта, когато на и край платното се намира пешеходец, особено дете, както и да шофират с безопасна скорост, за да не се стигне до опасна ситуация или пътна злополука. Необходимо е да познават и очакват възможните реакции на децата, когато са на улицата или близо до нея.